E greu să fii Dumnezeu! Cum aţi interveni într-o planetă din Evul Mediu, aflată sub dominaţia lorzilor extratereştri atotputernici?


În 1989 a apărut o producţie germano-rusă intitulată „Es ist nicht leicht ein Gott zu sein”, adică în traducere „E greu să fii Dumnezeu”. Este un film SF despre vizita unui angajat al unui Institut experimental de istorie de pe Pământ pe o altă planetă unde extratereştrii trăiesc într-o epocă medievală. Citiţi mai multe despre acest film pe IMDB. Bazându-ne pe această idee, haideţi să încropim următorul scenariu:

Ne aflăm în anul 2089. Oamenii de ştiinţă descoperă la doar 6 ani lumină-distanţă o planetă care orbitează steaua lui Barnard. O analiză spectrală ne arată că pe acea planetă există o activitate biologică intensă, ceea ce înseamnă existenţa plantelor şi animalelor.  Este descoperit un „paradis cosmic” care este numit „Kreoola”. Până în 2089, oamenii reuşesc să construiască nave spaţiale care să zboare cu viteze enorme, aproape de viteza luminii…aşa că o navă spaţială, cu un echipaj uman, este trimisă până în Kreoola.

Orbitând planeta, cosmonauţii observă însă că, deşi Kreoola este populată cu extratereştri, fiinţe ce par inteligente, aceştia se află la un nivel de dezvoltare asemănător Evului Mediu uman. Construcţiile şi clădirile din Kreeola sunt din piatră, iar aşezările extratereştri sunt iluminate cu lumina torţelor. Mai multe observaţii detaliate ajung la următoarele concluzii:

– Kreoolienii au diverse culturi, asemănătoare cu cele ale oamenilor;
– ei se angajează în bătălii pentru a-şi apăra teritoriile;
– au un sistem economic simplu, bazat pe comerţ, iar monezile folosite sunt din metale rare;
– conducătorii din Kreoola sunt nişte dictatori, exploatând marea majoritate a populaţiei ca nişte sclavi;
– nu există drepturi civile, iar justiţia se află în mâinile conducătorilor kreooli;
– ştiinţa e considerată un tabu. Descoperirile ştiinţifice sunt considerate a fi o ameninţare pentru sistemul autocratic kreeolian, singurele cercetări ştiinţifice permise sunt cele făcute de oameni de ştiinţă apropiaţi lorzilor atotputernici.

Ţinând cont de toate acestea, echipajul de pe nava spaţială umană ce înconjoară această planetă medievală trebuie să ia o decizie foarte grea: trebuie să se realizeze sau nu contactul cu kreoolii? Să se intervină sau nu? Să se pună capăt dominaţiei lorzilor kreooli sau nu? Care sunt riscurile şi oportunităţile? Voi, dacă ar trebui să luaţi o decizie, ce aţi face?


Lasă un comentariu