Încă o enigmă mă frământă: de unde ştia un artizan de pe timpul lui Iisus să producă aluminiu, când procedeul de fabricaţie a fost descoperit abia în secolul al XIX-lea!?


Se spune că, într-o zi, în secolul I d.Hr., un obscur artizan i-a oferit o cupă metalică împăratului roman Tiberiu. Deşi nu era aspectuos, calităţile obiectului erau absolut extraordinare. Potirul părea să fie din argint, dar era uşor şi foarte rezistent; când artizanul l-a aruncat pe dale, acesta nu s-a spart. Doar s-a îndoit, ca un obiect din bronz, fiind suficientă o uşoară lovire cu ciocanul ca să-şi recapete forma iniţială. împăratului nu i-a venit să creadă.

Istoria aurarului şi a cadoului său surprinzător a fost povestită câţiva ani după moartea lui Tiberiu în anul 37 de către Petroniu şi botanistul Pliniu cel Bătrân. În timp ce, în opinia primului, cupa era de fapt „un fel de păhărel incasabil”, în opinia celuilalt, era realizată „dintr-un amestec sticlos maleabil”.

Aşadar, din ce era fabricată? Petroniu şi Pliniu cel Bătrân par ei înşişi uluiţi. Pornind de la afirmaţiile celor doi autori romani, specialiştii au ajuns la concluzia că vasul era din aluminiu. Într-adevăr, acest metal arată ca argintul şi este mai uşor. Este relativ maleabil şi poate fi prelucrat cu uşurinţă. În plus, artizanul i-a spus împăratului că metalul era scos din pământ -afirmaţie valabilă în cazul aluminiului. Aşadar, dacă păhărelul era din aluminiu, aurarul era cu multe secole înaintea vremurilor în care trăia. Deşi alcătuit din substanţe comune, aluminiul metalic nu există în stare naturală şi nu a fost izolat decât în 1825. În zilele noastre, este fabricat pe baza unor procedee electrice şi chimice de o mare complexitate, fără nicio legătură cu metodele de fabricaţie folosite acum două mii de ani.

Din păcate, împăratul a avut grijă ca secretul cupei să nu fie niciodată lămurit. Temându-se că noul metal va antrena devalorizarea aurului şi a argintului, Tiberiu a recurs la măsuri extreme ca să prezerve secretul, punând să fie decapitat generosul donator şi abandonând în voia sorţii cheia enigmei.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO