Misterul morţii preşedintelui Roosevelt

Roosevelt7Cercetări recente asupra vieţii şi morţii preşedintelui american Franklin Delano Roosevelt arată că acesta ar fi murit de cancer, susţin neurologul Steven Lomazow şi ziaristul Eric Fettman într-o carte ce ar urma să apară în ianuarie 2010. Chiar dacă acest deces s-a produs în urmă cu peste 60 de ani, subiectul rămâne important. Nu numai pentru că problema sănătăţii preşedintelui este în continuare controversata, ci şi pentru că în cazul lui Roosevelt secretul respectiv – dacă se confirmă – a schimbat istoria. Aşa cum subliniază cei doi autori, dacă o astfel de boala ar fi devenit publică, Roosevelt nu ar fi putut să se prezinte la alegeri în 1944, iar Europa de după război nu ar fi fost cu siguranţă aceeaşi.

Roosevelt obişnuia să-şi disimuleze problemele sănătăţii. După o criză de poliomielită în 1921, el nu şi-a mai regăsit niciodată posibilitatea de a-şi utiliza ambele picioarele. Trebuia să folosească atele şi un fotoliu rulant, dar cerea fotografilor să nu-i dezvăluie handicapurile. La începutul anului 1944, tensiunea sa arterială crescută şi insuficienta cardiacă au fost de asemenea ţinute secrete.

Într-un articol din 1979, publicat în revista Surgery, Gynecology and Obstetrics, Harry Goldsmith, chirurg şi istoric amator, remarca serios că leziunea pe care Roosevelt o avea deasupra ochiului stâng nu apare în fotografiile de după 1940. De aici, el conchide că ar fi vorba despre un melanom, cel mai letal dintre cancerele pielii, şi că maladia s-ar fi răspândit în abdomenul lui Roosevelt, făcându-l să sufere mult în ultimele sale luni de viaţă. Articolul lui Goldsmith a avut larg ecou în toată ţara, astfel încât el s-a simţit încurajat să publice o carte despre sănătatea lui Roosevelt. Dar Lomazow şi Fettman au extins cercetările lui Goldsmith. Ei presupun că melanomul lui Roosevelt nu numai că s-a propagat în abdomen, ci şi în creierul acestuia. Sângerarea care l-a ucis pe preşedinte nu a fost, potrivit lor, o consecinţă a hipertensiunii, ci a cancerului.

Sursa: www.gardianul.ro

Please follow and like us:
error0
Tweet 20
fb-share-icon20

Lasă un comentariu