Fabuloasa comoară de la Lima, furată în 1820 de un pirat britanic şi ascunsă în Insula Cocos, ar putea fi redescoperită în 2012


Shaun Whitehead şi echipa sa speră să descopere o imensă comoară a lumii, cunoscută sub numele de „Comoara de la Lima” şi care s-a pierdut în anul 1820, scrie site-ul The Telegraph. Povestea comorii este următoarea: în 1820, în Peru, Lima era în pragul revoltei. Ca o măsură de precauţie, viceregele oraşului a decis să mute bogăţiile în Mexic, pentru a fi păstrate în siguranţă.  Viceregele i-a incredintat comanda transportului comandantului William Thompson de pe „Dear Mary”, care s-a dovedit a fi un pirat nemilos. Acesta a condus vasele spre Insula Cocos, unde se spune ca a îngropat comoara. Apoi, „Dear Mary” a fost capturată de spanioli şi toţi marinarii, în afară de Thompson şi ajutorul său au fost spânzuraţi. Cei doi i-au condus pe temniceri până la Insulele Cocos, unde au reuşit să scape în junglă. Nici ei, nici comoara nu au mai fost văzuţi vreodată. De atunci, mai mult de 300 de expediţii au încercat, fără succes, să găsească comoara de la Lima.

Un inventar original al transportului furat (care în zilele noastre ar valora 160 de milioane de lire sterline) arăta că această comoară consta în 113 statuete religioase din aur (între care două statui în mărime naturală, reprezentând-o pe Fecioara Maria cu pruncul Iisus), 200 de lăzi cu bijuterii, 273 de săbii ornamentate cu pietre preţioase, 1.000 de diamante, coroane de aur, 150 de potire şi sute de lingouri de aur şi de argint.

Insula Cocos, care se spune că a fost sursă de inspiraţie pentru celebrul roman al lui Robert Louis Stevenson, „Comoara din insulă”, este în prezent o insulă nelocuită din Oceanul Pacific, la 550 de kilometri distanţă faţă de statul Costa Rica, de care şi aparţine această insulă. Locul a fost declarat monument UNESCO, datorită speciilor unice care se găsesc aici, iar lui Shaun Whitehead şi echipei sale i-au luat 18 luni pentru a negocia cu autorităţile din Costa Rica accesul pe Insula Cocos.

O mulţime de aventurieri au căutat zeci de ani această comoară, dar toate încercările lor au dat greş. Printre aceşti aventurieri îi putem nominaliza pe viitorul preşedinte american Roosevelt, care a participat în 1910 la o expediţie cu prietenii. Aventurierul german August Gissler a petrecut pe insulă numai puţin de 19 ani, în încercarea de a găsi fabuloasa comoară, dar în toată această perioadă el nu găsi decât…6 monezi de aur!

De ce ar avea mai mult succes această nouă expediţie? Pentru că va folosi tehnologia modernă ce n-a mai fost utilizată vreodată pe această insulă. În plus, domnul Whitehead are destulă experienţă, el participând la explorarea încăperilor ascunse ale marii piramide de la Giza. Iată ce declară el: „Ţinând cont de cantitatea impresionantă de comoară, ea nu putea fi ascunsă decât în peşteri. Ea ar putea fi într-una din peşteri, fiind apoi acoperită de alunecările de teren care apar frecvent pe insulă. Nu e ca şi cum ai urmări o hartă şi ai marca cu X locul. Pur şi simplu, se va folosi logica pentru a stabili posibilitatea unde comoara ar putea fi.”

Echipa britanică intenţionează să folosească un elicopter mic, fără echipaj uman, dotat cu camere de luat vederi, pentru a cartografia 3D întreaga insulă. Apoi, se va folosi un robot asemănător unui şarpe, care va putea pătrunde în toate cavităţile insulei, fiind dotat cu radare de penetrare a pământului, pentru detectarea spaţiilor goale.

Dacă echipa va descoperi comoara de la Lima, aceasta va fi donată în totalitate statului Costa Rica, care ar putea oferi în schimb o recompensă financiară echipei de cercetare. Aduc aminte că în insula Cocos se crede că ar fi ascunsă nu doar „comoara de la Lima”, ci şi 350 de tone de aur furat de căpitanul Bennett Graham de la navele spaniole, precum şi comorile piratului portughez Benito Bonito.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock