Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Ceauşescu se îmbăta din vinurile lui Ştefan cel Mare

309

nicolaeceausescu508Municipiul Roman, anii ’70. În beciurile de sub Catedrala Episcopală, unul dintre ziduri se năruie brusc şi scoate la iveală o încăpere ascunsă, plină cu butoaie de lemn, aproape putrezite. În butoaie, călugării găsesc rămăşiţele unui vin vechi de secole. Sfiinţiile lor s-au îmbătat pulbere, după ce au avut curiozitatea să guste doar puţin din licoarea devenită gelatinoasă odată cu trecerea sutelor de ani. La fel s-a întâmplat şi cu un căpitan de miliţie, trimis la faţa locului să facă cercetări asupra descoperirii. Faptul a fost de natură să ducă la o altă descoperire uimitoare: subteranele episcopiei şi ale întregului municipiu Roman erau înţesate de galerii şi catacombe datând din vremea lui Ştefan cel Mare. Vinul scos la lumina data tot de atunci. Din el au ajuns să bea, mai apoi, înaltele oficialităţi comuniste ale vremii, în frunte cu Nicolae Ceauşescu.

În butoaiele descoperite din întâmplare, călugării Episcopiei Romanului au găsit o substanţă gelatinoasă, de culoare roşie, care s-a dovedit mai apoi a fi ceea ce rămăsese dintr-un vin vechi de câteva secole, din care apa se evaporase în cea mai mare parte. Relatările acelor ani spun că respectivii călugări, care au avut curiozitatea să guste din vinul gelatinos, s-au îmbătat în doar câteva minute. Tot o relatare, larg vehiculată în respectiva perioadă, spune că la faţa locului a venit căpitanul Jatarel, mare şef în cadrul miliţiei orăşeneşti de atunci. Fără să ţină seama de avertismentele episcopului, miliţianul s-a lăcomit şi a înghiţit vreo două linguri pline cu respectiva gelatină, după care s-a prăbuşit ca trăsnit la pământ. Subalternii săi l-au dus pe braţe până la maşina miliţiei, iar miliţianul s-a trezit cu greu abia a doua zi, după diverse intervenţii medicale. Ulterior, substanţa gelatinoasa a fost dizolvată în apă şi a fost transformată astfel într-un vin de o calitate excepţională.

O însemnată parte a respectivului vin a fost luată de-a lungul anilor, spre degustare, de înaltele oficialităţi comuniste, printre care şi Nicolae Ceauşescu. Se spune că acesta obişnuia să ceară câte un păhărel din vinul lui Ştefan cel Mare, înainte de fiecare masă, ori de câte ori venea în vizită la vila de protocol a PCR din Neamţ. Cealaltă parte a vinului voievodal a rămas îmbuteliată, în cantităţi mai mici, în pivniţele episcopale ale Romanului. Conform celor declarate neoficial de unii reprezentanţi ai episcopiei, aceasta a fost şi încă mai este folosită drept vin de împărtăşanie la ocazii religioase deosebite.

Orgoni Crystal