Câini moştenitori, milionari în dolari

141

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Probabil că nu este surprinzător faptul că cei mai mulţi autori de testamente bizare sunt iubitori de animale. Câinii şi pisicile sunt cei mai frecvenţi beneficiari, însă unele averi au fost lăsate şi unor peştişori de acvariu sau unor cacadu, nevăstuici sau pitoni.

Cea mai mare moştenire din istorie lăsată unui câine a fost cea a lui Eleanor Ritchey, moştenitoarea corporaţiei Quarker State Refinery. Ea a murit la Fort Lauderdale, Florida, în anul 1968, lăsându-şi întreaga avere de 4,5 milioane de dolari iubiţilor săi câini, în număr de 150. Familia a contestat testamentul, iar procesul s-a desfăşurat cu înverşunare vreme de cinci ani, câinii fiind reprezentaţi de o prestigioasă firmă de avocaţi.

În momentul ajungerii la un consens, în luna septembrie a anului 1973, averea lui Eleanor Ritchey se mărise la 14 milioane dolari, iar 77 dintre câini muriseră (din cauze naturale). Ceea ce însemna că cei care supravieţuiseră erau şi mai bogaţi. La fel şi avocaţii lor. Prin înţelegerea finală, câinii primeau 9 milioane dolari, fiecare dintre ei beneficiind de 123.287,67 dolari pentru mâncare, îngrijire şi adăposturi. Două milioane de dolari au fost împărţite între fraţii şi surorile lui Eleanor Ritchey. Restul averii a fost plătit ca onorariu avocaţilor câinilor.

Însă povestea nu s-a încheiat aici. Tribunalul statului Florida, sub conducerea judecătorului Lorey Moe, a ridicat o problemă spinoasă: ce se întâmpla dacă doi dintre câini se împerecheau şi dădeau naştere unui pui? După moartea părinţilor, era puiul îndreptăţit să beneficieze de averea canină a acestora? Răspunsul legal a fost: da. Pentru a se evita perpetuarea proceselor cu câini, s-a decis ca animalele să fie tatuate pentru a-şi putea dovedi pentru tot restul vieţii calitatea de moştenitori, apoi să fie separate în funcţie de sex pentru a preveni împerecherile. Din moştenirile lor, câinii “contribuiau” anual cu suma de 17.000 de dolari pentru mâncare şi adăpost şi cu alţi 12.000 de dolari pentru pieptănarea săptămânală şi examinări medicale periodice. În urma morţii unui câine, averea sa era donată Universităţii Auburn din Alabama sub formă de fonduri pentru finanţarea cercetărilor în domeniul bolilor canine.