Moartea regelui francez Henric al II-lea a fost prevestită uluitor de profetul Nostradamus

 • 28
 •  
 •  
 •  
  28
  Shares

Să mai vorbim din nou despre celebrul profet Nostradamus. Prima ediție a „Centuriilor” sale, publicată în 1555, era o carte de profeții în versuri. În ea, Nostradamus folosește în mod intenționat expresii criptice, jocuri de cuvinte, anagrame și un jargon științific pentru a-și voala înțelesul. Prima serie de preziceri a atras atenția a numeroase personalități influente, printre care și a reginei Franţei, Caterina de Medici, dar abia o întâmplare petrecută pe 1 iulie 1559 avea să-i aducă într-adevăr celebritatea.

Pentru a sărbători două nunți regale, la curte s-a organizat un turnir de trei zile. Soțul Caterinei, Henric al II-lea, urma să susțină un fals duel cu un tânăr căpitan al Gărzii Scoțiene, Gabriel de Lorges, conte de Montgomery. Când cei doi s-au repezit unul spre celălalt, Montgomery a întârziat să-și lase lancea în jos, și, înainte ca el să-și dea seama, lancea l-a lovit pe rege drept în față. Vârful ei a sfărâmat vizorul de aur al lui Henric și i-a străpuns obrazul sub ochi. Regele nu a murit imediat. A rămas în agonie până pe 10 iulie 1559, când a decedat.

Imediat, catrenul 35 al primei Centurii a lui Nostradamus a atras atenția tuturor. Iată ce afirma acesta:

Leul cel tânăr îl va învinge pe cel bătrân.
Pe câmpul de luptă, în duel față în față,
Îi va scoate ochii într-o cușcă de aur;
Două răni într-una, apoi va muri de moarte năprasnică.

Precizia acestei profeții este uimitoare. Henric purta un coif de aur („cușca de aur”) și a primit două răni, nu una – una în ochi, alta în gât. După cum ne putem imagina, această profeție a cauzat senzație nu doar la curte, ci și pe străzile Parisului. Mulțimea era convinsă că Nostradamus este un vrăjitor și i-a ars efigia.

Caterina nu avea însă asemenea rezerve. L-a invitat pe medicul provincial la curte. Nostradamus a acceptat oferta, și predicțiile lui aveau să influențeze de atunci viața politică, diplomatică și treburile interne ale Franței timp de mulți ani.


 • 28
 •  
 •  
 •  
  28
  Shares
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner