Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Un sit megalitic din Kenya, Namoratunga, şi legăturile sale misterioase cu anumite stele şi constelaţii


Există în lume un sit megalitic fascinant și complet diferit, cunoscut sub numele de Namoratunga. Situl arheologic este situat în partea de vest a lacului Turkana, în nord-vestul Kenyei, iar numele său, în traducere, înseamnă „oamenii de piatră”.

El conţine 19 stâlpi bazaltici, care sunt orientați în mod aleatoriu către anumite stele și constelații. Interesant este că aceleași stele și constelații sunt folosite de popoarele moderne cușitice din est pentru a calcula un calendar precis. Situl antic kenyan datează din anul 300 î.Hr. și sugerează că un calendar preistoric bazat pe cunoștințe astronomice detaliate era folosit în estul Africii.

Potrivit legendei, stâlpii au fost odată fiinţe umane vii, dar au fost pietrificate de diavol după ce nu au reușit să treacă un test. O legendă locală ne vorbeşte despre o femeie care a venit într-o zi la locul respectiv, fiind îmbrăcată ciudat. Ea a vrut să danseze și le-a spus oamenilor care s-au adunat acolo să nu râdă de ea în timp ce dansa. Dar oamenii au făcut-o, iar ea i-a transformat în pietre. O altă versiune a legendei susține că diavolul cânta o melodie și oricine arăta emoții când auzea acea melodie se va transforma în piatră.

Probabil că acestea sunt doar legende antice referitoare la situl antic Namoratunga, dar de-a lungul anilor, localnicii s-au temut de locul respectiv și nu au mers niciodată acolo. De asemenea, copiii au fost avertizați să nu meargă la acest sit, deoarece acesta ar fi plin de spirite rele.

Situl conține 19 stâlpi magnetici de bazalt, de formă aproape cilindrică, unii înclinați, alții căzuți complet și toți sunt aranjați în rânduri formând un anumit model specific. Fiecare dintre stâlpi are patru fațete și un vârf înclinat. Stâlpii sunt aliniați pe 7 stele sau constelaţii: Triunghiul, Pleiadele, Bellatrix, Aldebaran, Orion, Saiph și Sirius și se înclină în direcții diferite.

Conform cercetărilor, Namoratunga a reprezentat un sistem calendaristic precis și complex. Omul de ştiinţă Mark Lynch considera că stâlpii de bazalt – înconjurați de o formațiune circulară de pietre – leagă constelațiile sau stelele de cele 12 luni ale anului, un calendar specific vorbitorilor cușitici din sudul Etiopiei.

Încă o dovadă că oamenii din vechime nu erau atât de proşti pe cât îi credem noi!


Lasă un comentariu