Oricalcul, „metalul pierdut al Atlantidei”, a fost recuperat dintr-o epavă veche de mii de ani


Foarte probabil, unul dintre cele mai mari mistere ale civilizației noastre este dispariția Atlantidei în urmă cu aproximativ 11.000-12.000 de ani. Filosoful grec Platon a menționat existența Atlantidei în unele dintre lucrările sale și astăzi rămâne unul dintre tărâmurile pierdute cele mai căutate din istorie.

Unele povești și teorii sugerează că Atlantida a fost o civilizație care poseda o tehnologie foarte avansată chiar și pentru vremea noastră. Unii cred că atlanții nu au dispărut sub mare, ci au reușit să meargă pe alte planete prin navele lor spațiale, în timp ce alții cred că puterea și corupția din civilizația atlantă au provocat un mare război nuclear care a schimbat complet întreaga geografie a teritoriului lor.

Lăsând la o parte teoriile despre dispariția sa, nimeni nu știe locația exactă a Atlantidei, dar Platon a descris locația ei în fața „stâlpilor lui Hercule”, cu referire la strâmtoarea Gilbratar. Multe expediții au încercat să descopere adevărata locație, dar nimeni nu a reușit să-i demonstreze existența.

Dar Atlantida nu mai poate fi o legendă, deoarece o echipă de arheologi marini a recuperat 39 de lingouri de oricalc, de pe o navă scufundată acum aproximativ 2.600 de ani, la 1.000 de metri în largul coastei Gela, la sud de Sicilia. Potrivit grecilor antici, oricalcul era un metal care putea fi găsit doar într-un singur loc: Atlantida.

Profesorul Sebastiano Tusa, arheolog din Sicilia, a susținut că lingourile pe care le-au descoperit în epava navei scufundate erau probabil miticul metal roșu cunoscut sub numele de oricalc. Experții cred că lingourile din Atlantida erau transportate din Gela, la sud de Sicilia, în Grecia sau Asia Mică. Nava care transporta metalul a fost probabil prinsă de o furtună mare și s-a scufundat exact când era pe cale să intre în portul sicilian.

Orichalcul, metalul Atlantidei, are o istorie străveche și misterioasă. Timp de secole, experții au dezbătut compoziția și originea metalului. Conform textelor grecești antice, oricalcul a fost inventat de Cadmus, un personaj din mitologia greacă. Filosoful grec Platon a menționat oricalcul („Orichalcum”) ca un metal legendar în dialogul Critias. Platon a descris orașul Atlantida ca fiind iluminat de lumina roșie intermitentă a oricalcului. Platon spunea că acest metal, al doilea ca valoare după aur, era extras din Atlantida, acoperind toate suprafețele Templului lui Poseidon.

Majoritatea experților sunt de acord că oricalcul este un aliaj, printr-un procedeu prin care minereul de zinc, carbonul și metalul de cupru sunt combinate într-un creuzet. Când au fost analizate cu fluorescență cu raze X, cele 39 de lingouri s-au dovedit a fi un aliaj realizat cu 75-80% cupru, 14-20% zinc și procente mai mici de nichel, plumb și fier.

Deci, sunt lingourile de oricalc dovada existenței Atlantidei? Deși pentru unii această descoperire dovedește existența orașului mitic Atlantida, totuşi Enrico Mattievich, profesor, scriitor și fizician la Universitatea Federală din Rio de Janeiro, a spus că lingourile descoperite sunt fabricate din alamă, în timp ce adevăratul oricalc este compus din cupru, aur și argint și a fost creat în Peru.


Lasă un comentariu