Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Numelui continentului America îşi are originea în Richard Amerike şi nu în Amerigo Vespucci

489

blankS-au iscat controverse şi în ceea ce priveşte originea numelui continentului America. Teoria oficială este că numele continentului provine de la Amerigo Vespucci – dar această ipoteză ar trebui să fie puternic contestată, fie şi numai pentru motivul că ar fi primul şi singurul caz în istorie când unui ţinut nou-descoperit sau oricărei alte descoperiri, de orice fel, i se dă numele de botez al cuiva. Golful Hudson nu este Golful Henry; Tasmania nu este Ţara lui Abel şi nici Rhodesia nu se numeşte Cecilia, cu toate că, pentru a fi cinstiţi, ar fi fost destul de amuzant, având în vedere înclinaţiile lui Cecil Rhodes. Nu… în cazul în care cele două Americi ar fi fost numite după Vespucci, astăzi am fi vorbit despre Vespuccia.

Mai credibilă ar fi pretenţia formulată în numele unui negustor din Bristol de origine galeză, Richard Amerike (1445-1503), care a fost principalul finanţator al călătoriilor pe care John Cabot le-a făcut în Lumea Nouă – prima în 1497, pentru a întemeia o pretenţie britanică asupra teritoriului reprezentat de Canada de azi, şi alta în 1498, aceasta din urmă devansând cu un an sosirea lui Vespucci în Lumea Nouă. Istoricii au suspectat multă vreme că, cu ani de zile înainte ca genovezul Columb să ridice ancora, negustorii din Bristol făceau afaceri cu cod sărat adus de pe celălalt ţărm al Atlanticului. O serie de scrisori descoperite în diverse arhive indică faptul că încă din anii 1470 Amerike a finanţat acţiuni de explorare a Newfoundland şi a zonelor de pescuit din regiune; o scrisoare din 1481 arată că transporta sare pentru conservarea peştelui pentru asociaţii săi dintr-o parte a Lumii Noi numită Brassyle.

Niciuna dintre aceste societăţi din Lumea Nouă nu a scăpat privirii agere a Spaniei în Anglia, în special a lui Pedro de Ayala, un emisar stabilit la Londra care i-a informat în permanenţă pe Ferdinand şi Isabela. Documente descoperite la Westminster Abbey indică faptul că genovezul Columb ştia totul şi despre succesele de la Bristol, aşa încât, în loc să fie un vizionar, a fost doar un mic oportunist abject, gata să-i fure gloria lui Amerike – şi a reuşit în mod spectaculos.

Încă un lucru mai degrabă curios: pe blazonul familiei Amerike figurează stele şi dungi, dar, având în vedere că până şi American Flag Research Centre, cu sediul la Massachusetts, tinde să considere că sursa de inspiraţie pentru designul drapelului SUA este necunoscută, nu poate fi vorba decît de o coincidenţă fericită, nu?

Orgoni Crystal