Lentila Nimrud, veche de 3.000 de ani, ar putea rescrie istoria ştiinţei! Ar putea fi dovada că acum 3 milenii asirienii foloseau telescopul pentru a studia cerul!


Lentila Nimrud este un obiect în vechime de 3.000 obiect de ani, care ar putea rescrie istoria științei. Deși telescopul a fost inventat oficial în secolul al 16-lea, este posibil ca astronomii asirieni din antichitate să fi folosit așanumitele lentile Nimrud, care le-au permis să se uite la cer cu aproape 3.000 de ani mai devreme. Constituie acest artefact cel mai vechi telescop din lume?

Lentila Nimrud, o lentilă de cristal de rocă, numită de asemenea şi Lupa de Sargon„, a fost descoperită în 1850 de către arheologul Sir John Layard, în timpul unor săpături la palatul Nimrud, ce se află acum în Iraq. Când Sir John Layard s-a întors în Anglia, el a arătat acest artefact interesant fizicianului Sir David Brewer, care a considerat că ar fi putut fi folosit ca o lupă pentru a concentra razele soarelui. Din acest punct de vedere, el ar fi putut fi util meșteșugarilor asirieni, care de multe ori au realizat texte minuscule pe tăbliţe de lut.

Oricum, oamenii de ştiinţă nu pot cădea de acord cu privire la scopul real al lentilei Nimrud. Potrivit profesorului Giovanni Pettinato de la Universitatea din Roma, lentila Nimrud care este păstrată la British Museum, ar putea rescrie istoria științei. El crede s-ar putea explica de ce asirienii antici știau atât de multe despre astronomie. Cu toate acestea, arheologii specializaţi în cultura asiriană spun că artefactul este de o calitate prea scăzută, pentru a fi de ajutor vizualizării.

Autorul şi cercetătorul Robert Temple, care şi-a dedicat o mulțime de timp pentru a studia lentile antice, scrie în cartea sa fascinantă Crystal Sun” tehnologia este interzisă atunci când nu i se permite să existe. Temple spune: Am descoperit mai multe dovezi care să dovedească existența unei tehnologii vechi remarcabile, una care este cu adevărat interzisă, deoarece acest lucru indică faptul că strămoșii noștri nu erau idioți, și după cum știm cu toții foarte bine, dacă am recunoaşte vreodată, iluzia progresului ar fi pusă în pericol în mod serios”.

Iată ce ne scrie Robert Temple: Am găsit în muzee din întreaga lume, mai mult de 450 de artefacte antice optice, cele mai multe dintre ele fiind lentile de mărire (…) Cea mai veche lentilă reală provine din a 4-a și a 5-a dinastie a Egiptului antic (anul 2500 î.Hr.) (…) Există mai multe texte clasice antice care descriu în mod specific procesul măririi, precum şi lucrări realizate de către meșteșugari. De exemplu, autorul roman Seneca vorbește de mărire, la fel ca și Cicero şi Plinius, care descriu opere de artă microscopice”.

Acum, revenind la lentila Nimrud, ea este o tehnologia optică antică, datând din secolul 8 î.Hr., fiind excavată din sala tronului din palatul regelui asirian Sargon al II-lea, în teritoriul pe care astăzi îl numim Iraq. Acest obiectiv, acum crăpat și considerabil deteriorat, a fost inițial o lentilă convexă perfectă, cu o bază plată, aducând aminte de o tehnică specială – „toroidală” – ce a fost posibilă a fi construită abia în jurul anului 1900. O asemenea lentilă este perfectă pentru cei care suferă de astigmatism, fiind folosită în mod clar ca un monoclu; se potrivește perfect diafragmei ochiului! Este extraordinar faptul că o astfel de tehnologie avansată să existe în secolul 8 î.Hr.!

Având asemenea artefacte, ca lentila Nimrud, nu era greu de construit un telescop pe vremea asirienilor. Tot ce trebuie să facă era să se ţină două lentile în fiecare mână şi să se privească deodată prin cele două lentile. E adevărat că imaginea este inversată (fiind nevoie de un al treilea obiectiv pentru a o îndrepta), dar acest lucru nu mai are atât de mare importanţă dacă studiaţi suprafaţa Lunii sau vă uitaţi la stele, de exemplu.

Concluzia e aceea că ar trebui să renunţăm la toate prejudecăţile privind „înapoierea tehnologică” a vechilor populaţii antice…

 


Lasă un comentariu