NASA ne prezintă cea mai veche şi mai îndepărtată galaxie, situată la o distanţă de 13 miliarde de ani-lumină! Eu nu cred aşa ceva…


cea mai indepartata galaxieAţi dori să vedeţi cum arată cea mai îndepărtată galaxie observată de actualele instrumente optice ale omenirii? Iat-o în stânga imaginii, într-una din cele 3 chenare, arătând ca un mic punct roşu. Ea a fost fotografiată de către telescopul spaţial NASA Hubble şi se pare că este situată la 13 miliarde de ani-lumină, aşa cum ne spun oamenii de ştiinţă. Aceiaşi oameni de ştiinţă ne asigură că galaxia nu ar fi putut fi vizualizată dacă în Univers nu ar exista fenomenul de „lentilă gravitaţională”. Galaxia îndepărtată se află situată într-un cluster galactic mamut, numit Abell 2744 sau „cluster-ul Pandorei”. Aglomeraţia este atât de masivă, încât puternica ei gravitaţie „îndoaie” lumina de la galaxiile situate în spatele ei, făcând ca aceste obiecte cereşti să apară ca fiind mai mari şi mai strălucitoare.

Cosmologii cred că galaxia a apărut la doar 500 de milioane de ani după Big Bang şi că ea are dimensiuni extrem de mici: diametrul galaxiei ar fi de doar 850 de ani-lumină, fiind astfel de 500 de ori mai mică decât galaxia noastră, Calea Lactee, şi se estimează că ar avea masa a doar 40 de milioane de sori.

Sursa ştirii: sciencedaily.com

P.S. Acum, permiteţi-mi să fac şi eu nişte comentarii. În primul rând, fiind o galaxie atât de veche (cum ne spun cosmologii), aici cu siguranţă că s-ar fi putut dezvolta civilizaţii extraterestre atât de avansate încât ar fi putut vizita întreg Universul, inclusiv pe noi. Unde sunt aceşti extratereştri? De ce n-au ajuns încă la noi? Cu tehnologia lor avansată, probabil că ne-ar fi detectat deja.

În al doilea rând, eu nu cred că în Universul nostru există miliarde şi zeci de miliarde de galaxii. Asta e credinţa mea proprie. Eu cred cu tărie în „teoria galaxiilor iluzorii” a astronomului francez Jean-Pierre Luminet (vezi articolul de aici Teoria galaxiilor-iluzorii: de ce Universul este mult mai mic decât credem noi). Conform lui Luminet, noi trăim într-un “Univers-oglindă”, multe din obiectele cereşti pe care le vedem fiind doar reflexia unui Univers finit. Iată ce spune astronomul francez: “Vedem un cer plin de galaxii, dar nu ne putem da seama dacă nu cumva cele mai îndepărtate galaxii nu sunt cumva imagini-fantomă ale celor mai apropiate galaxii (…) Universul ne poate părea vast, întins şi nedesfăşurat, pe când el ar putea, de fapt, să fie mult mai mic şi înfăşurat.” Luminet consideră că spaţiul ar putea fi un “hipertorus”, reprezentat în interior de un cub de 5 miliarde ani-lumină distanţă, ale căror feţe identice sunt opuse. Fiecare galaxie “reală” creează în jur de 50 de “galaxii-fantomă”, nouă fiindu-ne aproape imposibil în a face distincţie între imaginile reale şi imaginile-fantomă. Astfel, noi avem iluzia că am trăi într-un Univers vast, pe când acesta este mult mai mic şi “motolit”.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock