Telescopul spațial James Webb ne-a oferit vederi impresionante ale spațiului cosmic, iar acum a reușit să detecteze „ceva uriaș” ascuns într-una dintre cele mai îndepărtate galaxii cunoscute. Cu mult timp în urmă, într-o galaxie foarte îndepărtată, cantități mari de lumină erau generate în ceea ce este acum recunoscut drept unul dintre cele mai îndepărtate sisteme stelare văzute vreodată. Acum, cu ajutorul telescopului spațial James Webb de la NASA, astronomii au putut arunca o privire la cum arăta acel sistem stelar, într-un moment în care Universul nostru era încă la începutul său relativ.
Având în vedere distanța sa extremă de Pământ, această galaxie foarte strălucitoare, GN-z11, este o țintă naturală pentru investigațiile celor mai avansate telescoape spațiale ale noastre. Cele mai recente descoperiri au legătură cu cercetările efectuate de o echipă care studiază GN-z11 cu telescopul Webb, care a raportat la începutul acestui an că a găsit prima dovadă clară că galaxia găzduiește o gaură neagră supermasivă centrală care acumulează rapid materie. Descoperirile echipei nu numai că indică faptul că aceasta este cea mai îndepărtată gaură neagră supermasivă activă detectată până în prezent, ceea ce ar putea ajuta astronomii să înțeleagă de ce această regiune de stele este atât de luminoasă, dar ar putea dezvălui și câteva surprize.
Roberto Maiolino, cercetător la Universitatea din Cambridge și cercetător principal al unui studiu recent care a folosit Webb pentru a studia GN-z11, a spus că el și echipa sa au descoperit o regiune extrem de densă de gaz găsită de obicei acolo unde există găuri negre supermasive. Maiolino a spus: „Aceste au fost primele semne clare că GN-z11 găzduiește o gaură neagră care învăluie materia”. Împreună cu semnele de gaze dense prezente în GN-z11, Maiolino și echipa sa au găsit dovezi ale ionizării în asociere cu substanțe chimice care se găsesc adesea în apropierea găurilor negre supermasive, precum și semne ale vântului puternic care par să emane din galaxie. Potrivit lui Hannah Ubler, cercetător la Laboratorul Cavendish și Institutul Kavli de Cosmologie de la Universitatea din Cambridge, datele colectate cu camera Webb NIRCam (cameră în infraroșu) arată că și colorarea din centrul galaxiei GN-z11 pare să corespundă unei acumulări de găuri negre supermasive.
Toate datele disponibile par să sugereze că galaxia are o gaură supermasivă care consumă în mod activ materia, ceea ce, potrivit Maiolino, Ubler și echipa lor, ar putea explica luminozitatea extremă arătată de GN-z11. Pe lângă descoperirea unei găuri negre supermasive din centrul galaxiei, Maoilino susține, de asemenea, că o regiune intrigantă de heliu a fost descoperită în haloul din jurul GN-z11, ceea ce este în concordanță cu teoriile existente despre galaxiile din acest stadiu.
Această descoperire este foarte importantă pentru astronomie, deoarece acestea sunt stele de populație III, compuse în principal din hidrogen și heliu, care sunt printre primele care s-au format și a căror descoperire este un domeniu cheie de cercetare pentru astrofizicieni. Teoriile actuale prevăd că stelele din populația III sunt foarte fierbinți și la fel de luminoase, cu semnături care denotă o abundență de heliu ionizat.
Rezultatele cercetării au fost publicate în revista „Nature”.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): studiul ştiinţific „A small and vigorous black hole in the early Universe” / nature.com