Astronomii care caută semnale de la civilizații extraterestre au detectat 15 impulsuri radio puternice, repetate, provenite de la o galaxie pitică, aflată la 3 miliarde de ani-lumină distanță de Pământ.
Sursa semnalelor misterioase, cunoscute sub numele de „explozii radio rapide”, nu este cunoscută. Unii au sugerat că ar putea proveni din găurile negre sau din stelele neutronice care au cu câmpuri magnetice extrem de puternice. O posibilitate mai fantastică ar fi aceea că aceste semnale provin de la nave spațiale extraterestre.
Semnalele au fost captate de proiectul „Breakthrough Listen”, o inițiativă de 100 de milioane de dolari pentru a găsi semne de viață inteligentă în Univers, coordonată de profesorul Stephen Hawking și finanţată de miliardarul rus Yuri Milner.
Aproximativ 20 de impulsuri rapide au fost detectate anterior. Deoarece durează doar câteva milisecunde, iar radiotelescoapele pot monitoriza doar o mică zonă a cerului la un moment dat, numai una dintre aceste surse a fost observată repetându-se. Sursa, cunoscută sub numele de FRB 121102, a fost descoperită în 2012 și se află într-o galaxie pitică aflată la incredibila distanţă de aproximativ 3 miliarde de ani-lumină de Pământ.
Încă 15 semnale au fost observate de la aceeași sursă și la o frecvență mai mare decât semnalele anterioare, deși sursa acestor evenimente misterioase nu este încă clară. „Pe lângă confirmarea faptului că sursa este într-o stare activă, rezoluția înaltă a datelor obținute de instrumentul Listen va permite măsurarea proprietăților acestor explozii misterioase la o precizie mai mare decât a fost posibil înainte”, a spus cercetătorul Vishal Gajjar, cel care a descoperit aceste semnale.
Andrew Simion, director al Centrului de Cercetare Berkeley SETI si al programului Breakthrough Listen, a declarat: „Fie că exploziile radio rapide se dovedesc a fi sau nu semnături ale tehnologiei extraterestre, Breakthrough Listen ajută la înţelegerea mai bine a Universului din jurul nostru”.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): theguardian.com