Astronomii observă temperatura, norii şi atmosfera unei exoplanete aflate la 1730 de ani-lumină şi nu sunt în stare să descopere „planeta X” aflată la doar 0,1 ani-lumină


Astronomii au observat o exoplanetă care are unele dintre cele mai ciudate condiții meteorologice observate vreodată. De șase ori mai masivă decât Jupiter şi situată la o distanță de 1.730 de ani lumină faţă de Pământ, Kepler-13Ab are temperaturi de la suprafaţa sa (din timpul zilei) de până la 2750 de grade Celsius, fiind una dintre cele mai fierbinți exoplanete descoperite vreodată.

Planeta este extrem de aproape de steaua sa, având o perioadă orbitală de 1,8 zile pământeşti. Astronomii cred că vânturile puternice pot căra dioxidul de titan – unul dintre ingredientele active ale „barierei solare” – în partea mai rece a planetei, unde se condensează în nori. Apoi, „zăpada” cade în atmosfera inferioară unde rămâne datorită gravitaţiei planetei.

„Aceste observații ale lui Kepler-13Ab ne spun cum condensează şi cum se formează norii în atmosfere ale unor planete gigantice fierbinţi și modul în care gravitația afectează compoziția atmosferei“, a declarat autorul principal al studiului, Thomas Beatty, de la Universitatea de Stat din Pennsylvania. „Când privim aceste planete, trebuie să știm nu doar cât de fierbinţi sunt, dar şi cum este gravitaţia lor”.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): space.com

P.S. Aşa cum am mai spus şi alte dăţi, eu nu înţeleg un singur lucru: cum de naiba astronomii sunt în stare să observe temperatura unei planete, norii şi atmosfera unei planete situate la incredibila distanţă de 1.730 de ani-lumină şi nu reuşesc să descopere planeta X (din sistemul nostru solar), care e situată undeva la sub 0,1 ani-lumină!? Mai ales că, din punct de vedere teoretic, mulţi astronomi au demonstrat existenţa planetei X. Iar suntem minţiţi cu ceva…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO