Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Soarta crudă a celor 8 soţii ale ţarului Ivan cel Groaznic al Rusiei: au fost călugărite, otrăvite sau înecate…

  •  
  •  
  •  
  •  

blankNu poate fi o surpriză faptul că cineva pe nume Ivan cel Groaznic nu era deloc un soț model. El era, de fapt, un soț mai periculos decât regele englez Henric al VIII-lea, contemporanul său.

Ivan cel Groaznic a fost primul conducător care a fost încoronat ca „țar al tuturor rușilor”. A păstrat titlul până la moartea sa, în 1584, și toți urmașii lui au folosit același titlu după el. Deși Ivan cel Groaznic este cunoscut ca țarul care a extins teritoriul Rusiei, transformându-l dintr-un stat medieval într-un imperiu puternic, el a fost întotdeauna temut de poporul său. Mulți oameni au fost torturați și uciși în timpul domniei sale. Chiar și fiul și moștenitorul său, Ivan Ivanovici, nu a fost cruțat de brutalitatea nebuniei țarului.

Potrivit istoricilor, Ivan a fost o personalitate complexă: inteligent, dar cu perioade frecvente de instabilitate mentală. Probabil că în timpul uneia dintre aceste perioade, el şi-a ucis fiul.

Ţarul Ivan a fost căsătorit de opt ori. El a fost încoronat în 1547, când avea doar 16 ani, căsătorindu-se cu prima soție, Anastasia Romanovna, două săptămâni mai târziu. A născut șase copii cu ea, dintre care patru au murit de mici, rămânând Ivan și Feodor ca moștenitori ai tronului. Feodor a devenit ulterior țarul Feodor al Rusiei.

În vara anului 1560, Anastasia s-a îmbolnăvit grav. În ciuda faptului că toți doctorii au încercat să o vindece, sănătatea ei nu a arătat niciun semn de îmbunătățire și, pe măsură ce sănătatea ei s-a deteriorat, paranoia lui Ivan a crescut, crezând că soția lui fusese otrăvită. Convins de un complot, țarul a ordonat tortura și executarea mai multor oameni, în special boieri, față de care Ivan simțea o ură incredibilă. Anastasia a murit la sfârșitul verii. Conform legendei, înainte de a muri, ea l-a avertizat pe Ivan să nu se căsătorească cu o soție păgână.

Un an mai târziu, țarul s-a căsătorit cu cea de-a doua soție, Maria Temriukovna, conducătoare a circazienilor, un grup etnic caucazian nord-vestic. La vremea aceea, creștinismul nu s-a răspândit printre circazieni, așa că Ivan s-a căsătorit cu o femeie păgână, în ciuda avertismentelor lui Anastasia. Ea a fost prezentată lui Ivan imediat după moartea soției sale, iar țarul a hotărât să se căsătorească cu ea imediat, imposibil de a rezista frumuseții Mariei.

Maria a fost nemulțumită de supuşii ei, iar oamenii se temeau de ea, crezând că era vrăjitoare. Era considerată malefică și manipulativă. Probabil analfabetă, ea s-a adaptat mai greu în stilul moscovit de viață și nu a luat rolul de mama vitregă pentru Ivan și Feodor. A născut un fiu cu Ivan, Vasili, dar copilul a murit după câteva luni. După opt ani de căsătorie, în 1569, Maria a murit la vârsta de 25 de ani de o intoxicare. Țarul nu a confirmat niciodată zvonurile că el a fost cel care a otrăvit-o.

Ivan s-a căsătorit cu cea de-a treia soție, Marfa Vasilevna Sobakina, fiica lui Vasili Sobakin, comerciant din Novgorod, în 1571. Ivan a selectat-o ​​din rândul celor 12 finaliste pentru a se căsători cu țarul, după o căutare de doi ani a unei soții. Nu a rămas mult timp ca nevasta ţarului. Chiar dacă a fost ținută într-o cetate înconjurată doar de supuşi loiali, Marfa a murit de intoxicație la numai câteva zile după nuntă, când avea 19 ani. Moartea ei a provocat un episod de paranoia a lui Ivan.

Conform legilor Bisericii Ortodoxe Ruse, o a patra căsătorie este interzisă și nesănătoasă. Cu toate acestea, Ivan a folosit scuza că nu și-a consumat căsnicia cu Marfa. Chiar și atunci, când s-a căsătorit cu o a patra soție, Anna Alexeievna Koltovskaia, în 1572, a făcut-o fără binecuvântarea Bisericii. El a devenit nerăbdător cu ea din cauza infertilității ei și a trimis-o să trăiască într-o mănăstire, unde a supraviețuit țarului.

Se știe foarte puțin despre a cincea soție a lui Ivan, cu excepția faptului că s-a căsătorit cu ea în 1575 și că, până în 1576, ea deja era călugăriță într-o mănăstire. Se presupune că a murit la scurt timp după aceea, în 1576 sau 1577.

În 1579, Ivan s-a căsătorit cu cea mai faimoasă soție, Vasilisa Melentieva, văduva prinţului Melenti Ivanov. Nu a fost renumită pentru că a rupt „vraja” ghinionului țarului cu căsătoriile, ci mai degrabă pentru că a înrăutățit lucrurile. La numai câteva luni după ce a devenit ţarină, Ivan a aflat despre aventura lui Vasilisa cu prințul Devletev. Pedeapsa ei a fost să trăiască într-o mănăstire, dar nu înainte de a fi martoră la executarea lui Devletev. A murit din cauze necunoscute câteva luni mai târziu.

În 1581, Ivan s-a căsătorit cu cea de-a șaptea soție, Maria Dolgorukaia. Poate că ar fi ales-o din cauza sângelui regal al Mariei – era descendentă îndepărtată a unuia dintre fondatorii Moscovei, prințul Iuri de Kiev. Încă o dată, Ivan a descoperit că soția lui avea un amant. Numai că de data aceasta țarul nu s-a deranjat să o trimită la o mănăstire… a înnecat-o.

În 1581, când avea 51 de ani, Ivan s-a căsătorit cu cea de-a opta și ultima soție, Maria Nagaya. Ea a născut pe un moştenitor al țarului, Dimitri. După moartea lui Ivan în 1584, soția lui și Dimitri au fost trimiși în exil.


  •  
  •  
  •  
  •  
Reclame
Orgoni Crystal

 

Lasă un comentariu