Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

James Cook, “zeul” englez al navigaţiei, a murit înjunghiat şi apoi e posibil să fi fost mâncat de canibali

163

blankJames Cook (1728-1779) a fost, după unii, cel mai mare navigator englez din toate timpurile. La întoarcerea din a treia călătorie, Cook a făcut escală în insulele Sandwich, pe care le descoperise cu un an înainte.

Pe 14 februarie 1779, indigenii au furat o şalupă a corăbiei Resolution. Cook hotărî să coboare pe uscat pentru a face cercetări, înarmat cu puşca lui cu două ţevi, una pentru alice şi cealaltă pentru glonţ. Puşcaşii săi îl urmau. Se ducea după regele Teriobu, pe care voia să-l ia ostatic până la restituirea şalupei. Regele se învoise şi se pregătea să urce într-o ambarcaţiune când, dintr-una din bărci, porni un glonţ care răni o căpetenie hawaiană. Se porni o ploaie de pietre şi suliţe. Cook, care se retrăgea spre barcă, fu lovit cu un pietroi. Îşi ciurui adversarul cu alice, dar cum băştinaşul devenea din ce în ce mai ameninţător, trase şi al doilea foc, omorându-l. Puşcaşii lui traseră şi ei. În timp ce ordona fără rezultat încetarea focului, Cook fu înjunghiat în spate. Indigenii se aruncară asupra celui pe care în ajun îl adorau ca pe un zeu, înfigându-i fiecare pumnalul sau suliţa în trup.

În timpul nopţii, marinarii de pe Resolution au putut vedea rugul pe care ardeau rămăşiţele zeului decăzut. Şi cum hawaienii erau canibali, nu este exclus să fi şi mâncat ceva din el! Corabia aşteptă câteva zile înainte de a ridica ancora. În acest timp, hawaienii veniseră să ceară iertare, aducând plini de respect mâinile şi capul căpitanului Cook. Regretau sincer că îl omorâseră. Rămăşiţele acestea au fost închise într-un sicriu şi scufundate în mare, în prezenţa echipajului.

Orgoni Crystal