Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Enigma originii bascilor, o populaţie situată între Franţa şi Spania: ei ar putea fi urmaşii adevăraţi ai atlanţilor!


basciAflată între munţii din Franţa şi Spania, există o populaţie semi-izolată de europenii nativi, care i-a uimit mult timp pe antropologi, lingvişti şi istorici, şi asta pentru că deşi aceşti oameni sunt caucazieni, ei nu se potrivesc cu restul populaţiilor europene. E vorba de basci, astăzi existând circa 18 milioane de basci în întreaga lume, 2,6 milioane găsindu-se în Ţara Bascilor (între Franţa şi Spania).

Limba bască este una unică şi distinctă, neavând legături comune cu nicio altă limbă europeană. Dar asta nu e singurul lucru caracteristic al bascilor; această populaţie este, de asemenea, unică în termeni de sânge. Înainte de aparaţia instrumentelor moderne de analiză genetică, investigatorii au folosit grupele sanguine, pentru a studia legăturile dintre populaţiile umane, precum şi pentru a stabili modelele de migraţie.

Precum se ştie, există 4 tipuri de grupe de sânge: A, B, AB şi 0, ce sunt determinate de absenţa sau prezenţa unui antigen. În acelaşi timp, mai există o clasificare a sângelui uman după prezența sau absența unor proteine specifice pe suprafața hematiilor (sistemul Rh). Determinarea statutului Rh ține cont de cea mai frecventă dintre acestea: factorul D, sau antigenul D. Indivizii ale căror hematii prezintă antigen D pe membrană sunt considerați Rh+ (pozitiv), ceilalți Rh- (negativ). Cei mai mulți oameni, aproximativ 85%, au sânge Rh pozitiv, acesta putând fi găsit şi la maimuţe. Dar, 15% din oamenii au sânge RH-negativ. Bascii reprezintă populaţia cu cel mai mult sânge RH-negativ din lume.

Aşa cum am precizat la început, bascii locuiesc în zona Munţilor Pirinei (dintre Spania şi Franţa), în zona unde au fost găsite rămăşiţele „omului Cro-Magnon”, care a trăit în urmă cu circa 10.000-75.000 de ani. Dar, cine sunt bascii şi de unde au venit ei? La Universitatea din Nevada, Reno (SUA) există Centrul pentru Studii Basce şi Biblioteca Bască, care se ocupă cu studiul populaţiei basce. Pe site-ul acestei instituţii (basque.unr.edu), la rubrica de „Răspunsuri şi întrebări”, există pusă următoarea întrebare: „De unde vin bascii?” Iată şi răspunsul:

„Nimeni nu ştie exact de unde provin bascii. Unii spun că ei au trăit în această zonă de când a apărut omul Cro-Magnon în Europa, în urmă cu 10.000 – 75.000 de ani. Alţii spun că ei sunt descendenţi din iberici; există şi alte terorii care spun că bascii ar fi descendenţii supravieţuitorilor din Atlantida”.

O altă întrebare de pe acelaşi site sună aşa: „De unde provine limba bască?”, iar răspunsul este următorul: „Lingviştii n-au căzut de acord asupra originii limbii bascilor, Euskara. Deşi există teorii că limba bască ar fi legată de alte limbi (ca de exemplu, familia georgiană de limbi din Caucaz, de limba berberilor din Africa), cei mai mulţi dintre experţi sunt de acord că Euskara este o limbă de sine stătătoare). Ea nu este legată de nicio limbă de pe Pământ, aşadar nu face parte din limbile indo-europene”.

Majoritatea bascilor cred că ei provin din Atlantida, continentul situat în mijlocul Oceanului Atlantic, despre care se spune că s-ar fi scufundat cu mii de ani în urmă, ca urmare a unui cataclism natural. Câţiva din supravieţuitorii atlanţilor s-au refugiat în Europa şi Africa, formând civilizaţia celtică (în Britania), bască (în Franţa/Spania), berberă (în Africa de Nord) şi civilizaţia din Insulele Canare (vedeţi imaginea de mai jos).

migratia-civilizatiei-atlantida