Un egiptolog a sugerat ideea că Nefertiti nu a fost la fel de puternică aşa cum sugerează istoria oficială.
Celebră pentru frumusețea ei, regina Nefertiți a fost propulsată în lumina reflectoarelor publice după ce o sculptură de calcar a capului ei a fost descoperită în 1912 de către arheologul german Ludwig Borchardt. Timp de mulți ani, se presupunea că ea a ocupat o poziție de mare putere în Egiptul antic, dar cât de mult a influențat ea, în realitate, întreg regatul Egiptului? A fost ea vreodată vreun faraon? Egiptologul Dr. Joyce Tyldesley cu siguranță că nu crede acest lucru.
„Deși majoritatea oamenilor și mulți egiptologi cred că Nefertiti a fost un personaj regal neobișnuit de puternic, poate chiar şi faraon, cred că nu a fost așa”, spune ea. „Soțul ei, Akhenaten, a murit în jurul anului 1336 î.Hr.; Tutankhamon – fiul lui Nefertiti – a devenit faraon în aproximativ 1336 î.Hr. S-a susținut că Nefertiti a condus Egiptul, influențând probabil domnia timpurie a lui Tutankhamon. Însă, ea nu s-a născut dintr-o familie regală, iar o femeie care să nu fi avut sânge regal, să devină faraon – ar fi fost fără precedent”.
Sursa articolului (traducerea şi adaptarea proprie): phys.org
P.S. Aşa cum am spus şi într-un articol de acum 9 ani – Nefertiti, regina cu “chip perfect” nu era atât de frumoasă pe cât se credea – deşi a fost considerată o Mona Lisa a lumii antice pentru frumuseţea ei enigmatică, Nefertiti nu era deloc la fel de frumoasă pe cât se credea, pornind de la celebrul bust care o înfăţişează. Astfel, cercetătorii germani au descoperit că acest chip, aşa cum a fost sculptat iniţial, are obrajii mai puţin proeminenţi, nasul uşor borcănat, riduri în apropierea gurii şi sub obraji, iar ochii aveau o mai mică profunzime. Aceste modificări realizate prin aplicarea de stucco au fost făcute pentru a cosmetiza imaginea reginei în acord cu standardele de atunci de frumuseţe, susţin cercetătorii germani.