Cum arătau femeile acum 7.500 de ani? O reconstituire incredibilă a chipului unei femei neolitice…


Imagine: prelucrare proprie

Experții criminalişti au creat o reconstrucție detaliată a scheletului unei femei neolitice (de acum 7.500 de ani), găsită într-o peșteră din Gibraltar, scrie site-ul chronicle.gi. Numită Calpeia, cu referire la numele clasic al Gibraltarului, femeia, despre care s-a crezut că avea 30-40 de ani când a murit, a fost recreată cu atenție, timp de 6 luni, de o echipă condusă de curatorul Muzeului Național Gibraltar, Manuel Jaen.

Resturile femeii au fost descoperite îngropate într-o peșteră, în anul 1996. „Am reușit să extragem ADN-ul din craniu, așa că știm o serie de lucruri”, a spus profesorul Clive Finlayson. „Știm că era o femeie, știm că avea trăsături asociate cu un păr brunet şi cu nişte ochi negri. Și lucrul interesant a fost când ne-am uitat la strămoșii ei; 90% din genele ei proveneau din Anatolia (Turcia modernă)”.

Reconstituirea a fost dezvăluită de ministrul pentru patrimoniu, Dr. John Cortes pe 10 septembrie 2019. „Când am văzut, a fost uluitor, felicitări domnului Manuel pentru această lucrare incredibilă”, a spus el. „Această domnișoară cred că avea 30-40 de ani şi a locuit în Gibraltar acum 7.500 de ani. A fost înmormântată într-o peșteră”.

Foarte interesant e faptul că aceasta arată ca o femeie comună ce o puteţi găsi în Spania în zilele noastre…

Imagine: chronicle.gi