În anii ’60, în România, unor cetăţeni nu le mai era frică de securişti şi comunişti! Un document senzaţional „strict secret” din Arhiva Securităţii…


La începutul anilor ’60, în România comunistă are loc o mică relaxare a regimului faţă de drepturile şi libertăţile omului, totul culminând cu eliberarea în 1964 a mii de deţinuţi politici din închisoare. Faţă de brutalitatea regimului bolşevic de teroare neagră de la sfârşitul anilor ’40 şi din anii ’50, se simte această relaxare. Oamenii încep să nu le mai fie frică de comunişti şi securişti, iar acest lucru se poate desprinde dintr-un document „strict secret” din anul 1965, al Ministerului Afacerilor Interne, în care se instalează o mică „disperare”. Citez din document:

– Stănculescu Ştefan din Bucureşti, jurist-consult, fost legionar, a fost avertizat pentru manifestări duşmănoase la 23 ianuarie 1965. Anterior acestei date, fiind întrebat de o persoană din anturajul său dacă nu îi este teamă de eventuale neplăceri ce ar putea să le aibă datorită manifestărilor sale ostile, a afirmat: „Nu-mi este teamă deoarece au mai fost chemaţi şi alţi avocaţi, cărora pentru aceleaşi fapte li s-au dat doar un simplu avertisment… Astăzi numai o activitate dusă de un grup organizat mai poate fi sancţionată“. Având convingerea că pentru astfel de fapte nu poate fi decât avertizat, el a continuat şi după această măsură, să se menţină pe aceeaşi poziţie.

– Hotăranu Emil din Bucureşti, contabil, fost legionar şef de cuib, a fost avertizat la 19 martie 1964 pentru agitaţie antipopulară. El însă a continuat să se manifeste duşmănos. În acelaşi timp, a instigat alte persoane, care urmau să fie anchetate pentru fapte asemănătoare, să nu recunoască nimic, deoarece „organele securităţii statului nu mai au voie să aresteze pe nimeni, iar prin anchetele ce le fac nu urmăresc decât intimidarea elementelor fricoase, celor
demni dându-le drumul acasă“.

– Tulică Ion, legionar din regiunea Dobrogea, a fost avertizat la 14 noiembrie 1964, pentru defăimări şi calomnii grave la adresa orânduirii democrat populare. După 3 luni – 12 februarie 1965 – în bufetul din comuna Cogealac, raionul Istria, faţă de mai mulţi cetăţeni, a afirmat: „nu-mi este frică de comunişti, deşi am fost avertizat de organele Securităţii. Le fuge pământul de sub picioare. Cât de curând, îmi vine şi mie rândul să mă răzbun pe ei“.

– Postolache S. Ştefan din regiunea Bacău, fost legionar, a fost avertizat la 20 martie 1963, pentru că timp îndelungat a adus injurii şi calomnii grave conducerii de partid şi de stat, defăimând orânduirea democrat populară. La 9 august 1964, faţă de mai mulţi cetăţeni s-a manifestat din nou duşmănos afirmând „mi-am notat într-un caiet mai mulţi membri de partid pe care atunci când îmi va veni timpul am să-i spânzur“. La 6 septembrie şi 8 decembrie 1964, în discuţiile avute cu alţi cetăţeni, la care a participat şi tatăl său Postolache I. Ştefan, fost legionar şef de garnizoanã, graţiat în 1963, a afirmat „suntem cei mai vechi legionari din Moldova şi nu ne vom schimba convingerile, fiindcă regimul se va prăbuşi … va veni în curând în ţară Horia Sima li fostul rege Mihai, care vor trage la răspundere pe comunişti“.

– Constantinescu Gheorghe din regiunea Bacău, preot, fost legionar şef de garnizoană, condamnat în anul 1952, pentru uneltire contra statului. După ce a ieşit din închisoare, s-a manifestat duşmănos în repetate rânduri. Ca urmare, în mai 1963, a fost avertizat. El a continuat şi după această dată să preconizeze schimbarea regimului din ţara noastră. Astfel, la 25 februarie 1965, în cercul său de cunoscuţi a afirmat „sunt fericit că toate cultele religioase îşi strâng rândurile, sunt la datorie şi îşi spun cuvântul în congrese şi mari adunări… comunismul a pierdut frâna… nu mai este în stare să se impunã în lume, pentru că în sânul lui există neînţelegeri“…

– Cichinschi Ioan din regiunea Suceava, fost membru P.N.L. a fost avertizat, la 12 noiembrie 1964, pentru agitaţie duşmănoasă. La scurt timp, faţă de mai multe persoane, s-a exprimat că „nu mai este mult până la căderea regimului, când am să tai în carne vie“. În decembrie 1964, a instigat la acte de teroare pe un cetăţean spunându-i „ce stai, îndeamnă lumea să sară cu coase, topoare, furci, să scăpăm de ăştia…“.

– Ciceu Teodor din Bucureşti, preot, după ce a fost avertizat în august 1963 a continuat să se manifeste duşmănos, susţinând în mod calomnios faţă de unii cunoscuţi următoarele „în statul socialist există o mizerie cumplită, o cruntă sărăcie materială şi culturală… în ţara noastră este un regim de teroare. Socialismul nu poate asigura pâinea şi libertatea poporului… S.U.A. vor salva această parte a lumii“.


Lasă un comentariu