Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Marozia, târfa care a condus Vaticanul şi Biserica Catolică

271

MaroziaMarozia, născută în anul 890, şi moartă între anii 932 şi 937, a fost o nobilă romană care a devenit amanta papei Sergiu al III-lea şi care a primit titlul de “senatoare” şi “patriciană” (lucru nemaiîntâlnit până atunci). Datorită frumuseţii şi bogăţiei sale, ea şi mama ei, Teodora, au pus efectiv mâna pe puterea Vaticanului timp de câţiva ani, dând naştere la aşa-zisa perioadă a pornocraţiei. Era şi normal să fie aşa: fiul bastard, nepotul şi strănepotul Maroziei au stat pe scaunul Vaticanului ca papi.

Marozia era fiica lui consul roman, Theophylact, şi a lui Teodora, cea care a fost numită de istoricul Liutprand din Cremona drept “o târfă neruşinată”. La vârsta de 15 ani, Marozia a devenit amanta unchiului ei (verişorul tatălui său) papa Sergiu al III-lea. Cei doi, ar fi avut un fiu care a devenit mai târziu papă, sub numele de Ioan al XI-lea.

Papa Sergiu al III-lea a fost descris de Baronius ca un „monstru”, iar de Gregorovius ca un „criminal terorizant”. Un istoric spune: „Timp de şapte ani, acest om… a ocupat scaunul Sf. Petru, în timp ce concubina lui şi mama ei asemenea Semiramidei au ţinut curtea într-un fast şi o voluptate care aminteau de cea mai rea perioadă a imperiului antic.”

Marozia mai este cunoscută şi ca o mare criminală; astfel, ea ar fi asasinat numai puţin de doi papi. Astfel, papa Ioan al X-lea (914-928) a fost ales papă, cu sprijinul Teodorei, pentru ca aceasta din urmă să-şi ascundă mai uşor relaţiile ei ilicite cu papa. Domnia papei, însă, a sfârşit brusc, atunci când Marozia l-a sugrumat. Ea a vrut să-l înlăture din drum, astfel ca Leo VI (928-929) să poată deveni papă. Totuşi, domnia lui Leo a durat puţin, căci a fost asasinat de Marozia când a aflat că el şi-a „dat inima unei femei mai degradată decât ea”!

Nu după mult timp, fiul adolescent al Maroziei – sub numele de Ioan XI – a devenit papă (la doar 20 ani! – cel mai tânăr papă din istoria Bisericii Catolice).

Marozia a sfârşit în închisoare, acolo ajungând datorită unui alt fiu al său, Alberic al II-lea, conducător al Romei, care şi-a întemniţat mama fără milă. Aşa mamă, aşa fiu…

Orgoni Crystal