Home Istorie si Civilizatii Catacombele lui Vlad Ţepeş din Ungaria…sau cum vor ungurii să facă turism...

Catacombele lui Vlad Ţepeş din Ungaria…sau cum vor ungurii să facă turism pe seama lui “Dracula”

574

vlad tepes 20Arheologii maghiari ai Universităţii Pecs din oraşul ungar cu acelaşi nume sunt de părere că au descoperit aici o pivniţă ce i-ar fi putut aparţine voievodului român Vlad al III-lea, personaj legendar cunoscut în toată lumea sub denumirea de “Dracula”.

Potrivit rapoartelor întocmite de Tomas Fedeles, profesor de istorie medievală şi modernă al Universităţii Pecs, Vlad a trăit în casa de două etaje de deasupra catacombei, amplasată în piaţa centrală de astăzi a oraşului.

Fedeles a descoperit un document ce conţine descrieri detaliate ale locuinţei şi ale proprietarilor, în rândul cărora numele “Drakulya” ar fi menţionat. Cercetătorul crede, pe baza acestor fapte, că pivniţa de sub casă ar fi fost folosită de însuşi “Dracula”.

Un arheolog local, Oliver Gabor, susţine că celula este una dintre cele mai impresionante de factură medievală identificate până acum şi consideră că viitoarele excavări ar putea aduce la suprafaţă informaţii importante.
Cu toate acestea, autorităţile au de gând să închidă sit-ul şi să sisteze lucrările, ca urmare a declaraţiei lui Zoltan Karpati, arheolog oficial al Serviciului de Protecţie a Vestigiilor Culturale, conform căreia în urma săpăturilor nu s-au găsit obiecte care să facă trimitere la un proprietar individual.

Vlad Ţepeş şi-a petrecut, într-adevăr, mai mult de zece ani din viaţă în captivitate în Ungaria, întemniţat de Matei Corvin. Voievodul valah a fost asasinat spre finele anului 1476 şi se crede că a fost îngropat la Mănăstirea Snagov. Totuşi, examinările recente ale mormântului nu au condus decât la descoperirea a câteva oase de cal datând din era neolitică.

Sursa: www.descopera.ro

O altă ştire care arată cât de puţină istorie ştiu unii (fie şi ei istorici). Dacă într-adevăr ar fi fost găsită o inscripţie “Drakulya”, asta n-arată deloc că acolo ar fi trăit Vlad Ţepeş. Tatăl lui Vlad Ţepeş, domnitorul Vlad Dracul, era cunoscut sub numele de “Dracul”; “Vlad Ţepeş” cunoscut ca “Dracula” n-a apărut decât după 1897, după publicarea celebrului roman “Dracula” a lui Bram Stoker. Aşa că…eu cred că totul nu este decât o încercare a ungurilor de a face turism din al nostru curajos domnitor.

P.S. Am scris un comentariu asemănător pe câteva site-uri din străinătate unde a apărut această ştire, pentru a “demasca” farsa maghiarilor.

Pentru a putea citi articolul, va rugam dezactivati adblocker-ul pentru acest site! Va multumim!