Scrisoarea Zinoviev sau cum a fost executat un prim-ministru britanic: un exemplu clar de manipulare prin mass-media


scrisoarea ZinovievÎn 1934 falsificatorul literar Thomas Walker aproape că a distrus guvernul britanic prin încercarea sa de a-l deconspira pe prim-ministrul Ramsay MacDonald drept agent sovietic. Dar zece ani mai devreme, aşa-numita „scrisoare Zinoviev” îi distrusese practic pe MacDonald şi guvernul său laburist, primul guvern laburist ce ieşise vreodată învingător în urma alegerilor. Apărând doar cu patru zile înainte de alegerile generale din 1924 – pe care, oricum, conservatorii se aşteptau să le câştige – frauda i-a îngropat efectiv pe laburişti care deja recunoscuseră Rusia sovietică şi căutau să încheie tratate comerciale cu aceasta.

Aparent scrisă de Gregori Zinoviev, preşedintele celei de-A Treia Internaţionale Comuniste, scrisoarea incita partidul comunist britanic la violenţă, răzvrătire şi acţiuni subversive împotriva forţelor armate britanice. Publicată în cotidianul Daily Mail la data de 25 octombrie 1924, ea apărea prea târziu pentru a fi infirmată şi a dat naştere „spaimei roşii” în întregul regat. O dată cu publicarea falsului, editorii de la Mail declarau:

Că un astfel de document ar fi trebuit ţinut secret până în ultimul moment înainte de campania electorală este un alt semn că guvernul are o conştiinţă pătată în această privinţă. Şi bine fac! Ţara ştie acum că Moscova trimite ordine comuniştilor britanici şi că ele sunt duse la îndeplinire de către comuniştii locali. În schimb, comuniştii britanici dau guvernului socialist ordine pe care îi ascultă umili şi supuşi.

Evident, editorialistul de la Mail nu se pricepea nici la logică şi nici la gramatică, dar nu mai conta: răul fusese făcut şi conservatorii au ieşit învingători. Şi deşi ani de zile liderii partidului laburist şi guvernul sovietic deopotrivă au continuat să afirme că scrisoarea este un fals, de-abia în 1966 ziarul Sunday Times a stabilit efectiv că un grup de emigranţi ruşi se afla în spatele fraudei. De asemenea, a reieşit că, în urmă cu patruzeci de ani, deşi mulţi electori şi membri de partid conservatori crezuseră cu adevărat scrisoarea, unii lideri ai partidului Tory au ştiut tot timpul că scrisoarea este un fals – şi au păstrat tăcerea.


Lasă un comentariu