De ce savantul Einstein a refuzat funcţia de preşedinte al Israelului?


În calitate de savant fizician, câștigător al Premiului Nobel, și creator al celei mai faimoase ecuații din lume (E = mc2), Albert Einstein a avut un CV impresionant. Dar a respins un titlu notabil: cel de președinte al Israelului.

Primul președinte al Israelului, Chaim Weizmann, a spus că Einstein este „cel mai mare evreu aflat în viață”. Așadar, la moartea lui Weizmann la 9 noiembrie 1952, un singur succesor părea să se potrivească în mod natural. Ca atare, Ambasada Israelului i-a trimis o scrisoare lui Einstein pe 17 noiembrie 1952, oferindu-i-se oficial președinția.

Trebuia să se mute în Israel, se spunea în scrisoare, dar nu trebuia să-și facă griji că această funcţie de preşedinte l-ar face să-şi neglijeze cercetările ştiinţifice: „Prim-ministrul mă asigură că, în astfel de circumstanțe, facilitatea și libertatea deplină de a vă desfășura marea lucrare științifică ar fi oferite de guvern și de oameni care sunt pe deplin conștienți de semnificația supremă a muncii dvs.”, i-a scris Abba Ebban, un diplomat israelian.

Și, în ciuda bătrâneții lui Einstein – pe atunci avea 73 de ani – ar fi fost o alegere populară. În primul rând, în calitate de profesor de origine germană care și-a găsit refugiul în America în timpul ascensiunii lui Hitler la putere. Mai mult, expertiza lui Einstein în înființarea Universității Ebraice din Ierusalim a sugerat că el ar putea fi un candidat ideal pentru preşedinţia Israelului.

Cu toate acestea, Einstein a refuzat oferta, insistând că el – omul al cărui nume de familie este sinonim cu „geniu” – nu era calificat pentru funcţia de preşedinte. El a motivat, de asemenea, bătrânețea, lipsa de experiență și abilitățile sale insuficiente: „Toată viața mea m-am ocupat de chestiuni obiective, prin urmare îmi lipsește atât aptitudinea naturală, cât și experiența de a trata corect oamenii și de a exercita funcții oficiale”, a spus Einstein în răspunsul la propunerea care i-a fost făcută.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO