Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Un fum mocnit de război? Armata SUA acuză Rusia că şi-a trimis avioane de luptă în Libia


La 26 mai 2020, Comandamentul Africa al Armatei Americane (AFRICOM) a susținut că Rusia a desfășurat avioane de război în Libia pentru a sprijini Armata Națională Libiană a Mareșalului Khalifa Haftar. Generalii americani acuză Rusia că își extinde prezenţa militară în Africa, folosind grupuri de mercenari.

Potrivit Armatei Americane, dacă Rusia îşi va stabili şi baze militare pe coasta Libiei, atunci acest lucru va crea probleme reale de securitate pe flancul sudic al Europei. Pentagonul a mai prezentat fotografii nedatate de avioane MiG-29, Su-24, Su-34 și Su-35 care zboară în locații necunoscute, precum și o imagine a câmpului aerian Al-Jufra din Libia, în care se găseşte un avion MiG-29.

La începutul lunii mai 2020, surse loiale guvernului libian susținut de Turcia au raportat că Armata Națională Libiană a primit 8 avioane de luptă restaurate datorită asistenței rusești: 6 MiG-29 și 2 Su-24. Apoi, a fost prezentată şi o imagine a câmpului aerian Al-Jufra, în care apare un singur avion de luptă MiG-29.

Care este adevărul? Există cu adevărat pericolul apariţiei unui conflict între SUA şi Rusia pe seama eventualei prezenţe militare a ruşilor în Libia? Să nu uităm că în 2011, NATO şi SUA a bombardat Libia pentru a da jos regimul preşedintelui liban Gaddafi. Mai degrabă, americanii ar trebui să fie îngrijoraţi de puternica prezenţă a Chinei în Africa, şi nu din punct de vedere militar, ci economic. Chinezii au investit sute de miliarde de dolari în Africa, arătând astfel că vrea să-şi extindă şi consolideze prezenţa în lume…