Rusia s-a deconectat de la Internetul global, trecând la propriul Internet – RUNET. Ce se ascunde în spatele acestei decizii?


Ştirea de zilele trecute mi se pare a fi aceasta: faptul că Rusia s-a deconectat de la Internetul global, în timpul mai multor teste care au avut loc în lunile iunie și iulie 2021 şi a trecut la Internetul propriu (RUNET).

La sfârșitul anului 2019, Rusia a adoptat o legislație cunoscută sub numele de „Legea Internetului suveran” care urmărește să protejeze țara de a fi tăiată de la infrastructura globală de comunicaţii. A fost răspunsul Rusiei la presupusa „natură agresivă” a strategiei naționale de securitate cibernetică a Statelor Unite.

Legislația întăreşte controlul guvernului de la Moscova asupra Internetului și a provocat consternare în rândul activiștilor pentru libertatea de exprimare, care se tem că măsura va consolida supravegherea guvernului asupra spațiului cibernetic al țării.

Testele care au implicat toate marile firme de telecomunicații din Rusia au avut loc în perioada 15 iunie – 15 iulie 2021 și au avut succes pe baza rezultatelor preliminare. Nu este clar cât a durat deconectarea sau dacă au existat întreruperi vizibile ale traficului de Internet.

Legea prevede ca testele să fie efectuate în fiecare an. Primele exerciții s-au desfășurat în decembrie 2019. În 2020, astfel de exerciții ar fi trebuit să se desfășoare o dată pe trimestru: 20 martie, 20 iunie, 20 septembrie și 20 decembrie. Cu toate acestea, au fost anulate din cauza problemelor legate de pandemia de coronavirus.

În iunie 2019, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova trebuie să se asigure ca RUNET-ul să funcţioneze într-un mod fiabil, pentru a se proteja împotriva opririi serverelor din afara Rusiei.

În ianuarie 2011, Egiptul a fost deconectat de la Internetul global timp de 9 zile. Această formă de control asupra Internetului a fost o acțiune întreprinsă de guvern, pentru a opri toate activitățile de Internet din întreaga țară. Myanmar a făcut-o în 2007, la fel ca şi Nepalul în 2005.

Între 2009 și 2011, Senatul SUA a discutat trei proiecte de lege, care permiteau președintelui sau unui alt funcționar public să închidă Internetul global, atunci când infrastructura critică, interconectată prin Internet, este ținta unui atac cibernetic masiv. Proiectele de lege nu au fost adoptate din cauza opoziției activiștilor societății civile preocupate de impactul asupra libertății de exprimare și limitele neclare ale autorității președintelui.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock