Misterioasa fotografie din 1940, de la marginea Bucureştiului, care a aprins imaginaţia utilizatorilor de Facebook


Imagine: captura Facebook Rezistenta Urbana

De pe interesanta pagină de Facebook Rezistenţa Urbană, pe 11 aprilie 2020 a fost publicată AICI o fotografie „idilică” din arhiva Agerpres, în care se prezintă o uliţă mărginaşă din Bucureşti, din anul 1940, deci de acum 80 de ani. Poza este extrem de sugestivă: în prim plan apare o maşină de taxi, în spatele căreia se află un grup de femei îmbrăcate sărăcăcios, care discută în fața cârciumii „La Nicu”. În stânga, doi oameni poartă pe cap o saltea; drumul, pavat anterior cu piatră de râu, pare în prin proces de modernizare, posibil asfaltare. În rest, căruţe şi case modeste.

Fotografia a fost foarte comentată pe Facebook (peste 100 de comentarii), mulţi dând sugestii, dar şi păreri despre acest instantaneu.

Unde a fost făcută poza în Bucureşti? Nimeni nu ştie, dar există un indiciu extrem de interesant: pe mijlocul uliţei se observă o cale ferată îngustă cu ecartament de 600 mm, deci nu era de transport persoane. Dar, ce se putea transporta pe ea? Produse industriale? Un cititor de pe postarea de pe Facebook face o observaţie preţioasă: linia ferată îngustă ce se vede poate fi cea care transporta gunoaiele în jurul anilor ’30 în Bucureşti. Traseul acestei linii pleca oarecum din centrul oraşului si ajungea la groapa de gunoi Valea Plângerii (Parcul Tineretului de astăzi). Aşadar, fotografia poate fi de pe oricare din străzile pe care se găsea această linie.

 

Imagine: captura Facebook Rezistenta Urbana

 

Imagine: captura Facebook Rezistenta Urbana

Dar, cel mai puternic indiciu pentru a afla locaţia este cârciuma „La Nicu”. Unde era ea în anul 1940? Un cititor de pe Facebook are un almanah din Bucureşti din 1940, în care se găsesc înscrise locaţiile tuturor magazinelor şi întreprinderilor din capitala României. Acolo se găsesc 3 birturi „La Nicu”: unul de pe Calea Dudeşti nr.65, altul de pe Calea Văcăreşti nr.224 şi ultimul de pe Elena Doamna nr.9. În ziua de azi, toate clădirile din aceste locaţii au fost demolate, aşa cu greu ar mai putea fi ele identificate. Însă, coroborând fotografia cu harta liniei ferate din Bucureşti 1940, locaţia pozei de acum 80 de ani pare a fi Calea Văcărești nr. 224, adresa birtului „La Nicu” din Văcărești 224 potrivindu-se cu colţul străzii, către Splaiul Unirii.

Imagine: captura Facebook Rezistenta Urbana

Iată, aşadar, cum pornind de la două indicii (calea ferată îngustă şi numele unei cârciumi) s-a putut afla locaţia unei poze interesante de la marginea Bucureştiului, acum 80 de ani…