Originile comuniste / marxiste ale „zilei internaţionale a femeii”, 8 martie


Ziua Internațională a Femeii – 8 Martie – este o ocazie ideală de a onora femeile de pe tot globul. În această zi, oferim flori şi mici cadouri mamelor, soţiilor, surorilor, fiicelor şi altor femei din vieţile noastre. Dar, 8 martie nu este totuşi o zi lipsită de semnificaţie; ea a fost introdusă ca sărbătoare internaţională a femeii de către comunişti!

La 28 februarie 1909, femeile socialiste din SUA au organizat uriașe demonstrații și întâlniri în toată țara, cerând drepturi politice pentru femeile muncitoare. Aceasta a fost prima „zi a femeii”.  În 1910, la a doua Conferință Internațională a Femeilor Muncitoare, Clara Zetkin (o politiciană-teoreticiană marxistă și activistă pentru drepturile femeilor germane) a prezentat problema organizării unei „zile internaționale a femeii muncitoare”. Conferința a decis ca în fiecare an, în fiecare țară, să se sărbătorească în aceeași zi o „zi a femeii”, sub sloganul „Votul pentru femei ne va uni forțele în lupta pentru socialism”. Atunci, s-a hotărât ca prima zi internațională a femeii să fie pe 19 martie 1911. Această dată nu a fost aleasă la întâmplare. Pe 19 martie 1848, regele prusac a recunoscut pentru prima dată puterea poporului înarmat. Printre multele promisiuni pe care le-a făcut, pe care ulterior nu le-a respectat, a fost introducerea dreptului de a vota pentru femei.

În 1913, ziua internațională a femeii a fost transferată la 8 martie. Această zi a rămas „ziua de militantism a femeii muncitoare”, conform activiştilor comunişti / marxişti. În Rusia, Alexandra Kollontai a fost o susținătoare înflăcărată a egalității de gen și o luptătoare de pionierat pentru drepturile femeilor. Kollontai a fost o rusoaică marxistă înflăcărată, care, în 1913, a scris un articol intitulat „Ziua femeii” în cotidianul „Pravda”, înainte de prima sărbătoare a zilei internaționale a femeii în Rusia. În articolul său, Alexandra Kollontai a argumentat importanța „zilei femeii” pentru poporul rus, subliniind puterea imensă a mișcării femeilor.

Alexandra Kollontai (dintr-o familie ucraineană-ruso-finlandeză) a fost o voce influentă în mișcarea socialistă / comunistă. A trebuit să fugă în exil în timpul Revoluției din februarie 1917 și s-a întors în Rusia în 1918, când a fost chemată de Lenin. A deținut funcția de „comisar al poporului pentru asistență socială” până în 1924 și a negociat Tratatul de pace finlandezo-sovietic din 1940.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock