O cercetare ştiinţifică uluitoare ne vorbeşte despre bolile secrete ale domnitorului valah Vlad Ţepeş


O echipă internațională de chimişti a efectuat o analiză a proteinelor şi peptidelor găsite pe trei scrisori ce au fost scrise  de legendarul domnitor din secolul al XV-lea, Vlad Ţepeş (1431-1476), pentru a putea determina vreo afecţiune medicală pe care voievodul român le-ar fi putut avea.

Când se scrie un document de mână, celulele pielii persoanei respective se pot aşeza pe hârtie şi pot rezista mult timp acolo. Echipa ştiinţifică a aplicat etilen-acetat de vinil pe scrisorile respective, pentru a absorbi reziduurile, apoi s-a testat totul cu spectrometria de masă. S-au găsit peste 500 de peptide pe litere, 100 dintre care erau probabil să fie de origine umană. Analizându-le, s-a ajuns la concluzia că domnitorul român ar fi putut fi suferind de ciliopatie (o anomalie morfofuncţională caracterizată prin disfuncţia organitelor celulare numite cili), dar şi de o boală inflamatorie care ar fi putut cauza probleme cu pielea si tractul respirator. De asemenea, s-au găsit indicii că Vlad Ţepeş ar fi putut suferi și de hemolacrie, o afecţiune care face să se scurgă sânge în canalele lacrimale, rezultând lacrimi cu tentă de sânge.

Rezultatele au arătat că nu s-au găsit proteine animale, ceea ce sugerează că domnitorul valah ar fi putut avea o dietă vegetariană.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): articolul ştiinţific „Count Dracula Resurrected: Proteomic Analysis of Vlad III the Impaler’s Documents by EVA Technology and Mass Spectrometry” / pubs.acs.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO