O afirmaţie şocantă într-un document din 1782: „Cetatea Sucevii a fost clădită de vechii Daci!”


În excepţionala lucrare „Documente bucovinene”, Teodor Bălan, în vol.5 (1745-1760) a găsit, printre altele, un document din 1782 despre cetatea Suceava. Iată ce putem citi acolo:

„1782, Dec. 11, Suceava: în faţa comisiei austriace apare starostele târgului Suceava, Gheorghe Tupilăţ, cu pârgarii Iuon Apopi, Andrei Dragomir, Ştefan Zota şi declara că nu ştiu, când şi de cine a fost zidit târgul Sucevii. Atâta ştiu că pe vremuri, în târgul Sucevii, au fost multe limbi şi multe popoare. Documente n’au. Târgul a fost ruinat în urma invaziilor ruşilor, tătarilor, lipcanilor şi ale leşilor.

La 1782, Dec. 16, a fost interogat Simeon Tăutul, fost mult timp slujbaş la ispravnicia Sucevii. Acesta declară că târgul Sucevii a fost dărâmat, iar Radul Voevod l-a refăcut, iar Alexandru Voevod i-a dat întocmirea. Cetatea a fost clădită de vechii Daci! Voevozii moldoveni întâi au locuit în ea, pe urmă au părăsit-o. Ieremie (Movilă) Voevod a refăcut-o. Nu cunoaşte hotarul târgului, dar ştie că Tătăraş, Arenii si Gropile aparţinuseră târgului”.

Ce mi se pare interesant din întregul text este următorul fragment: Cetatea a fost clădită de vechii Daci!” Şi asta în ciuda afirmaţiei istoriei oficiale conform căreia, pentru prima dată, Cetatea de Scaun a Sucevei a fost construită de voievodul Petru I Muşat, la finalul sec. XIV-lea. Probabil că, înainte de a fi (re)construită de domnitorul moldovean, cetatea Sucevii exista în acele vremuri, sub formă de ruine, pe acelaşi sit arheologic.