Dinicu Golescu (1777-1830) a fost un mare boier, cărturar şi om politic român, din familia boierească Golescu. A deţinut funcţia de „mare logofăt” al Ţării Româneşti, un fel de echivalentul de azi de prim-ministru. În 1825, Marele Logofăt al Valahiei îşi petrece concediul, făcând o călătorie de agrement, cu vaporul, de la Trieste până la Veneţia. Dar, nu cu orice vapor, ci cu unul motorizat, cu aburi, o minune a tehnicii pentru acele vremuri.
Foarte interesantă e descrierea lui Dinicu Golescu a acestei maşinării: „Vaporul este o corabie, care merge pe mare, un meşteşug de foc, ce este în cămara corăbii, iar afară se vede numai un coş de fier, lung ca de 4 stânjini, prin care iese fumul, şi două roate mari de fier, întocmai ca roatele de la mori, ce umblă pe apă, una de o parte, afară din corabie şi alta de cealaltă parte, într-o osie de fier, care este mai înaltă decât faţa apei cu şase palme. Roatele intră în apă o parte şi trei părţi rămân afară. Această osie cu roatele întorcându-se foarte iute,
goneşte corabia atât de tare, încât simte trupul omului cum corabia sparge marea şi roatele lasă în urmă două coade de spumă lungi”.
Acum aproape 2 secole, limba română nu avea cuvinte tehnice şi nici boierii nu se prea pricepeau în fizică. Acel vas avea probabil o maşină primitivă de aburi, sistem Newcomen, de doar câţiva cai putere. Dar care l-a impresionant foarte mult pe marele cărturar…