Incredibila legendă a regelui zburător britanic Bladud! El e primul om din istorie care a zburat deasupra Pământului acum aproape 3.000 de ani!


regele BladudExistă o legendă veche și foarte ciudată în Marea Britanie. Această legendă a fost menționată pentru prima dată de istoricul Geoffrey of Monmouth în „Istoria regilor Britaniei” („Historia Regum Brittaniae”) și în „Viața lui Merlin”, scrisă în secolul al XII-lea, mai exact în 1136. Şi ar fi vorba de un rege „zburător”, Bladud!

Potrivit lui Geoffrey, Bladud a fost fiul cel mai mare al legendarului rege Lud (Lud Hurdibras), care a trăit în secolul al IX-lea î.Hr. Popular printre vechii britanici, legenda spune că Bladud, un prinț britanic din timpurile celtice, a contractat lepră. Desfigurat și respins de către tatăl său, băiatul a fost exilat pe Swainswick, pentru a deveni un fermier de porci. Înainte de a pleca, mama lui i-a dat un inel de aur – o cheie pentru a reveni în împărăție, dacă el se putea vindeca vreodată de boală.

La scurt timp, şi porcii au devenit afectaţi de boală. Într-o zi, în timp ce se uita la porcii lui, Bladud a observat că unii dintre porci s-au vindecat de boală după ce s-au băgat într-o mlaștină neagră. După o privire mai atentă, prinţul a remarcat că mlaştina era alimentată de un izvor fierbinte binefăcător. Bladud s-a băgat şi el în mlaştina neagră, lepra i-a dispărut, iar băiatul s-a vindecat pe deplin de boală.

Încântat, el s-a întors la curtea tatălui său, unde a fost primit cu brațele deschise de către mama sa, care a recunoscut inelul de aur pe care ea l-a dat fiului ei, cu mulți ani în urmă. Apoi, Bladud a devenit un rege și a domnit cu înțelepciune timp de 20 de ani. El a fondat orașul Bath (Caerbadum), care se află pe râul Avon, nu departe de Bristol, Anglia; el a construit, de asemenea, templul Aqua Sullis dedicat zeiței înțelepciunii, Minerva.

Se spune că Bladud a fost un om foarte înţelept; el a studiat la Atena și a adus din înțelepciune greacă în Britania. El şi-a construit pentru sine o pereche de aripi și a reușit chiar să zboare deasupra templului Apollo din orașul Trinovantum (numele dat Londrei, în cele mai vechi timpuri); dar, ceva n-a mers bine, iar el s-a prăbușit. Astfel, miticul rege britanic pare să fi fost primul om din lume care a încercat să zboare, şi chiar a zburat, cu toate că experienţa sa s-a terminat în mod tragic!

Fiul lui Bladud a fost faimosul rege Lear, celebru prin tragedia lui William Shakespeare.


Lasă un comentariu