Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Cum un simplu soldat şi-a bătut joc, fără să vrea, de ilustrul rege Frederick cel Mare

111

blankPentru că e sâmbătă şi trebuie să ne amuzăm puţin, am să vă spun o glumă luată dintr-o revistă apărută în anul 1839 în New York, aşa că, probabil, că n-aţi mai auzit-o niciodată până acum. Este vorba de povestea recrutării pe care o efectua Frederick cel Mare (1712-1786), regele Prusiei. Era un obicei al acestui monarh ca atunci când apărea un nou soldat în garda sa, să pună întotdeauna trei întrebări:

1. “Câţi ani ai?”;
2. “De câţi ani te afli în serviciul meu?”;
3. “Eşti satisfăcut cu plata şi condiţiile oferite?”

În anticiparea unor asemenea întrebări, un tânăr soldat francez, ignorant total al limbii germane, a învăţat răspunsurile care să le dea, pe de rost, în exact ordinea indicată mai sus. Iată că apăru şi Frederick cel Mare, dar schimbă ordinea întrebărilor. Astfel, că începu cu întrebarea 2:
“De câţi ani te afli în serviciul meu?”
– “29 de ani, Maiestate” răspunse automat soldatul, gândindu-se că regele îl întreabă câţi ani are.

Regele, rămase tare uimit, căci după vârstă, tânărul nu părea că are mai mult de 30 de ani. Aşa că-l întrebă:
– “Câţi ani ai?”
– “Am 1 an de zile, Maiestate”, răspunse tânărul francez, gândindu-se că monarhul îl chestionează de câţi ani se află în slujba gărzii regale prusace.

Regele atunci se enervă de răspuns, crezând că soldatul îşi bate joc de el, şi-i spuse:
– “Mă iei de prost sau de nebun?”

Săracul soldat, crezând că Frederick îl întreabă dacă e satisfăcut de plată şi de condiţiile oferite, îi răspunse regelui:
– “De amândouă, Maiestate!”

Regele, după ce şi-a dat seama mai apoi de toată povestea, a râs cu hohote de această întâmplare amuzantă de care avuse parte.

Orgoni Crystal