Misterul oraşului Kahun


kahunCu zidurile sale joase, care-l înconjurau ca un brâu, Kahun a fost unul dintre orasele-satelit tipice ale Egiptului antic din Regatul Mijlociu, construit pentru a delimita casele oamenilor de rând de palatele nobililor. A fost întemeiat în jurul anului 1895 î.Hr. şi a fost destinat muncitorilor care lucrau pentru piramida lui Senwosret (Sesostris).

Se pare că orăşelul Kahun era frumos şi avea tot ce-i trebuia: spaţii verzi, pieţe, case mari pentru persoanele mai înstărite, un templu şi o necropolă. La 100 de ani de la întemeiere, Kahun a fost brusc abandonat şi nimeni de atunci încolo nu a mai trăit în acest oraş.

Zeci de teorii s-au născut pentru a elucida misterul, dar dovezi concrete care să arate de ce s-a produs ciudatul exod (sau genocid) nu a găsit nimeni până în ziua de astăzi. Oraşul era situat la sud de Fayoum, o întinsă mlaştina de lângă Nil. După ce a fost abandonat, nisipul a acoperit încet-încet străzile, apoi clădirile, până când a îngropat (şi a conservat astfel) definitiv Kahun-ul sub dune.

În 1890 însă, arheologul William Flinders Petrie a descoperit întâmplător „placarea de fundaţie“ a templului din Kahun, în care se aflau mai multe unelte – dălţi de bronz şi ciocane de piatră –, extrem de asemănătoare celor moderne. „Placarea de fundaţie“ era o practică obişnuită în Egiptul Antic: inele, amulete sau figurine de zei erau zidite într-un strat subţire de calcar care se turna pe fundaţia palatelor şi a templelor. „Spiritul“ templului avea nevoie de întreţinere, la fel ca şi clădirea închinată lui, iar uneltele au fost zidite în temelia de la Kahun pentru ca sufletele muncitorilor să muncească şi în viaţa de apoi. Petrie a săpat în continuare şi a scos la lumină o porţiune din oraşul abandonat.

Arheologul a găsit papirusuri de medicină generală şi veterinară, unelte, veselă, bijuterii, jucării, măşti de ceremonii şi bastoane magice. Toate acestea sugerează că oraşul a fost abandonat în mare grabă, cel mai probabil în timpul nopţii. În mod ciudat, în 1892, Petrie a hotărât să îngroape Kahun-ul la loc. În prezent, o echipă de arheologi de la Royal Ontario Museum din Canada a primit aprobarea de a dezgropa, din nou, oraşul. Poate că, după atâtea secole, misterul exodului se va elucida. Sau poate că nu.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO