Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Misterul originii caravlahilor sau a „românilor negri”


Portalul evz.ro e vorbeşte despre un subiect extrem de interesant: „românii negri” sau „vlahii negri” sau „caravlahii”, care trăiesc la sud de Dunăre şi care nu sunt ţigani. Citez din articol:

* Caravlahii au migrat din ţările româneşti către Balcani, vorbind limba română, deşi aveau pielea mai bronzată;

* Carvlahii n-au trecut la islam. Dacă ar fi devenit credincioși de-ai lui Allah, atunci ar fi trait mai bine în târguri. Dar ei au preferat să se așeze în păduri, prin regiuni muntoase, să curețe pământul de rădăcini, ca să poată face o colibă și mai mare de pământ. Pentru ce au ales caravlahii traiul acesta greu? Să lucreze în pădure obiecte de lemn, când puteau trăi si cu alauta?

* S-ar comite „un mare păcat” dacă rudarii caravlahi ar fi luați drept țigani, „căci ei nu știu altă limbă decât românește”.

* Theodor Filipescu a lăsat un valoros studiu etnografic şi antropogeografic asupra coloniilor române din Bosnia, apărut în anul 1906, despre caravlahii din Bosnia. El vorbeşte despre faptul că aceştia se considerau români, afirmând că strămoşii lor au emigrat în acele locuri din Ţara Românească. Caravlahii nu ştiu altă limbă în afară de limba românească, un dialect identic cu limba românească vorbită în Oltenia.

Semnificativ pentru acest fenomen demografic este faptul că ţiganii vorbitori de limba română care trăiesc astăzi în țările fostei Iugoslavii, Ungaria şi Slovacia sunt recunoscuți ca o etnie necunoscută, dar însă sunt numiţi «ţigani vlahi».


Lasă un comentariu