O legendă falsă: Arhimede nu s-a folosit de oglinzi pentru a incendia flota romană, ci de tunuri cu aburi


oglinda lui ArhimedeStudii recente arată că Arhimede din Siracusa, matematician, fi­zi­cian, inventator şi astronom grec, a dotat armata imperiului cu tunuri ac­ţionate cu abur. Legenda potrivit că­reia Arhimede (născut aproxi­mativ în jurul anului 287 î.Chr. şi decedat în 212 î.Chr.) ar fi ajutat armata să câştige răz­boaiele împotriva romanilor, folosindu-se de reflexia luminii solare pentru a incendia corăbiile inamice, este falsă, susţin cercetătorii.

S-a de­mon­strat falsitatea ei şi în anii 1970 – de inginerul grec Joannis Stakas şi istoricul Evanghe­los Stamatis -, şi în 2005, într-o cerce­tare efectuată de Institutul de Tehnologie din  Massachusetts.

Cesare Rossi de la Universitatea Fe­derico II din Napoli (Italia) şi istoricii militari Flavio Russo şi Ferruccio Russo sunt de părere că cea mai plauzibilă modalitate de apărare împotriva flotei romane pare să fi fost totuşi cea a tunurilor cu aburi, care trăgeau cu ghiu­lele din lut umplute cu o mixtură de substanţe explozive. Un dispozitiv în­căl­zit ataşat tunului transforma o cantita­te de aproximativ 30 de grame de apă în abur pentru a ajuta la aruncarea pro­iec­ti­lelor pe traiectorie aproape dreaptă. Un proiectil cântărea în jur de 6 kilogra­me şi era aruncat cu o viteză de 60 de metri pe secundă, spune Rossi, adău­gând faptul că ambarcaţiunile ina­mice ar fi trebuit să se afle la maximum 150 de metri distanţă de tun. Re­zul­tatele stu­diului celor trei italieni au fost publi­cate într-o carte intitulată „Ge­­niul lui Ar­hi­mede – 23 de secole de influenţă în ma­tematică, ştiinţă şi ingine­rie”.

Istoricul şi scriitorul grec Plutarh povestea, într-una dintre scrierile sale de la începutul secolului întâi după Christos, că, în momentul în care au ajuns în dreptul Cetăţii Siracusei, sol­daţii romani au fugit mâncând pă­mân­tul văzând un dispozitiv neo­biş­nuit din care ieşeau mingi uci­ga­şe. Aproximativ în aceeaşi perioadă contemporană lui Plutarh, medicul şi filosoful Claudius Galenus din Pergam a menţionat, în lucrările sale, o maşinărie arzătoare folosită împotriva corăbiilor romane.

La sfârşitul secolului al XV-lea, in­ven­tatorul italian Leonardo da Vinci a schiţat, pe o foaie de hârtie, un tun cu abur a cărui invenţie i-a atribuit-o lui Arhimede.

Sursa: www.jurnalul.ro

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock