Încălzirea globală apare şi pe Marte şi pe alte planete. Şi acolo sunt oameni care să producă efectul de seră?

3.228 vizualizari

incalzire globala 99Am găsit nişte articole mai vechi, dar care se pare că sunt cât se poate de actualitate în privinţa procesului de încălzire globală. Într-unul din articole, publicat pe celebrul portal de ştiinţă National Geographic, se spune că încălzirea globală se produce nu doar pe Terra, ci şi pe Marte. Aceste încălziri simultane, atât pe Pământ, cât şi pe Marte, sugerează faptul că recentele schimbări climatice au o cauză naturală şi nu sunt produse de oameni, aşa cum s-a sugerat cu „teoria efectului de seră”.

Marea majoritate a oamenilor de ştiinţă cred că Pământul se încălzeşte rapid ca urmare a „pompării” unei mari mase de gaze cu efect de seră în atmosferă, datorită activităţii industriale a omului. Dar se pare că şi planeta Marte are parte de temperaturi mai ridicate, la fel ca Pământul.

În anul 2005, misiunile NASA Mars Global Surveyor şi Odyssey au dezvăluit faptul că „învelişurile de gheaţă” pline cu dioxid de carbon din apropierea Polului Sud al planetei Marte s-au diminuat semnificativ în ultimii 3 ani.

Habibullo Abdussamatov, şeful cercetării spaţiale de la Observatorul astronomic Pulkovo din St. Petersburg (Rusia) crede că datele de pe planeta Marte arată faptul că încălzirea globală de pe Pământ este cauzată de schimbările din Soare.

Un articol, de pe portalul Space.com, demonstrează că şi pe planeta Jupiter se produc schimbări climatice. Astfel, telescopul spaţial Hubble a fotografiat o furtună ce a avut loc pe Jupiter şi s-a observat faptul că planeta Jupiter se află într-un proces global de modificare a temperaturii, care a crescut cu circa 10 grade Fahrenheit în diferite zone ale sale.

Dar nu doar pe Jupiter şi pe Marte există creşterea temperaturii, ci şi pe Pluto (până nu demult, considerată a fi cea mai îndepărtată planetă a Sistemului Solar). Astfel, site-ul MIT News, într-un articol din 2002, arată faptul că Pluto trece şi el printr-un proces de încălzire globală, temperatura sa crescând cu cel puţin 2 grade Celsius în ultimii 14 ani. Totuşi, aici e un lucru foarte interesant: din moment ce Pluto se află atât de departe de Soare, se pare că nu Soarele e „vinovat” de această schimbare climatică, ci o altă forţă cosmică, de origine necunoscută.

Dacă teoria efectului de seră (datorită activităţii umane) e adevărată, stau şi mă întreb când s-au dus oamenii pe aceste planete pentru a pune foc în fabrici şi uzine…Sau poate o fi marţieni sau jupiterieni ce produc efect de seră…