Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

O mare enigmă al celui de-al doilea război mondial: a aparţinut amiralul Canaris, şeful spionajului militar german, unui serviciu secret străin?


Una dintre cele mai mari enigme ale celui de-al doilea război mondial este cea cu privire la posibila apartenenţă la un serviciu secret străin a amiralului german Wilhelm Canaris. Născut în 1887, ca fiu al unui bogat industriaş, Canaris a urmat o carieră militară, avansând în toate gradele în Armata Germană până la cel de amiral al Marinei Militare şi devenind din 1935 şeful Abwehr-ului, serviciul de informații și contrainformații al Armatei, ce funcționa pe lângă Marele Stat Major german.

Din această poziţie, el a fost un adversar înverşunat al lui Hitler şi al regimului nazist, din motive umanitare şi conservatoare. Canaris a început să conspire contra dictatorului, alăturându-se grupului de militari cunoscut sub numele de „Orchestra neagră”, care spera să-l înlăture pe Hitler printr-o lovitură de stat nesângeroasă.

Canaris a trimis mesaje secrete aliaţilor occidentali, după ce Hitler a început agresiunile sale – Austria (1938), Cehoslovacia (1938) şi Polonia (1939).

În 1940, o scurgere de informaţii privind strategia germană către reprezentantul Angliei la Vatican a determinat anchetarea lui Canaris, dar nu s-a găsit nimic compromiţător împotriva sa. Trei ani mai târziu, suspectat de a fi sabotat campania Germaniei în Italia, Canaris a fost din nou investigat de către nazişti. De această dată un material derogatoriu impotriva sa a ieşit la iveală, dar cazul – din motive care nu aveau să iasă niciodată la iveală – a rămas în acel stadiu. Abwehr-ul, oricum, a fost dizolvat la începutul lui 1944, învinuirea lui Hitler contra sa fiind ineficienţa.

Deşi Canaris, acum ocupând un alt post în serviciile armate, a refuzat să coopereze la complotul din 20 iulie 1944 – încercarea de asasinare a lui Hitler – fostul şef al Abwehrului a ştiut despre plan şi, natural, nu a informat despre aceasta. El a fost arestat, închis pentru un timp şi, apoi, executat în chip barbar întrucât confruntat cu nimicirea, şi-a tratat răzbunător inamicii.

Canaris rămâne un exemplu al unui german care a încercat să-l nimicească pe Hitler, fără a distruge Germania, eşuând în tentativa sa.