O mare enigmă al celui de-al doilea război mondial: a aparţinut amiralul Canaris, şeful spionajului militar german, unui serviciu secret străin?


Una dintre cele mai mari enigme ale celui de-al doilea război mondial este cea cu privire la posibila apartenenţă la un serviciu secret străin a amiralului german Wilhelm Canaris. Născut în 1887, ca fiu al unui bogat industriaş, Canaris a urmat o carieră militară, avansând în toate gradele în Armata Germană până la cel de amiral al Marinei Militare şi devenind din 1935 şeful Abwehr-ului, serviciul de informații și contrainformații al Armatei, ce funcționa pe lângă Marele Stat Major german.

Din această poziţie, el a fost un adversar înverşunat al lui Hitler şi al regimului nazist, din motive umanitare şi conservatoare. Canaris a început să conspire contra dictatorului, alăturându-se grupului de militari cunoscut sub numele de „Orchestra neagră”, care spera să-l înlăture pe Hitler printr-o lovitură de stat nesângeroasă.

Canaris a trimis mesaje secrete aliaţilor occidentali, după ce Hitler a început agresiunile sale – Austria (1938), Cehoslovacia (1938) şi Polonia (1939).

În 1940, o scurgere de informaţii privind strategia germană către reprezentantul Angliei la Vatican a determinat anchetarea lui Canaris, dar nu s-a găsit nimic compromiţător împotriva sa. Trei ani mai târziu, suspectat de a fi sabotat campania Germaniei în Italia, Canaris a fost din nou investigat de către nazişti. De această dată un material derogatoriu impotriva sa a ieşit la iveală, dar cazul – din motive care nu aveau să iasă niciodată la iveală – a rămas în acel stadiu. Abwehr-ul, oricum, a fost dizolvat la începutul lui 1944, învinuirea lui Hitler contra sa fiind ineficienţa.

Deşi Canaris, acum ocupând un alt post în serviciile armate, a refuzat să coopereze la complotul din 20 iulie 1944 – încercarea de asasinare a lui Hitler – fostul şef al Abwehrului a ştiut despre plan şi, natural, nu a informat despre aceasta. El a fost arestat, închis pentru un timp şi, apoi, executat în chip barbar întrucât confruntat cu nimicirea, şi-a tratat răzbunător inamicii.

Canaris rămâne un exemplu al unui german care a încercat să-l nimicească pe Hitler, fără a distruge Germania, eşuând în tentativa sa.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO