Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

„Arheologii spaţiali” au descoperit sute de piramide, morminte pierdute şi oraşe uitate

  •  
  •  
  •  
  •  

blankArheologul Sarah Parcak permite oricărei persoane din lume, cu o conexiune la Internet, pentru a participa la descoperirea de noi situri arheologice, cât și pentru a proteja siturile arheologice vulnerabile la jafuri. Având la dispoziţie 1 milion de dolari, pe care ea i-a câştigat prin intermediul premiului TED, dar şi sprijinul obţinut de la National Geographic Society și DigitalGlobe, Sarah a lansat recent GlobalXplorer. Organizația caută să angajeze persoane de toate felurile, în găsirea și păstrarea siturilor arheologice ale lumii, prin utilizarea unor imagini din satelit.

Conform site-ului GlobalXplorer, s-au obţinut deja rezultate impresionante. Până în prezent, tehnicile dr Parcak au fost utile în a localiza 17 potenţiale piramide, 3.100 de potențiale așezări uitate și 1.000 de potențiale morminte pierdute în Egipt; de asemenea, s-au făcut importante descoperiri în lumea vikingilor și în zona fostului Imperiu Roman. Cu ajutorul unor oameni de știință şi a unor cetățeni din întreaga lume, cercetătorul speră să descopere mult mai multe situri arheologice. Până în prezent, metodele lui Sarah s-au dovedit a avea mai mult de 90% rată de succes în producerea de descoperiri importante.

Metodele lui Parcak folosesc tehnologii moderne de comunicații prin satelit, pentru a scana oriunde în lume situri arheologice promițătoare. Şi, având ajutor a cât mai multor oameni, cu siguranţă că vor fi şi multe alte descoperiri fascinante.

În prezent, organizația se concentrează în primul rând în Peru, ale căror bogate situri istorice au fost jefuite de-a lungul anilor. O metodă prin care GlobalXplorer poate reduce acest jaf este acela de a permite utilizatorilor să constate ce regiuni par a fi vulnerabile. Apoi, în colaborare cu guvernul peruvian, organizația este în măsură să ajute la protejarea acestor zone. Aceasta este o soluţie bună venită la o problemă veche de secole întregi.

Unii arheologi au criticat metodele lui Parcak, spunând că, din contra, acest lucru ar putea încuraja jafurile siturilor arheologice, arătând „locul prăzii”. Totuşi, sistemul este bine pus la punct. De exemplu, un utilizator se poate uita la imaginile de pe satelit pentru a căuta vreun sit arheologic pierdut, însă nu există nicio referire la localizarea sau coordonatele unei locații. Datele analizate de utilizatori sunt apoi trimise la Parcak pentru analize suplimentare. În acest fel, nu pot fi compromise informații sensibile cu privire la potențialele situri arheologice.

Sursa (traducerea şi adaptarea): bigthink.com


  •  
  •  
  •  
  •  
Reclame
Orgoni Crystal

 

Lasă un comentariu