Fascinant! Cum apar eclipsele de Soare la celelalte planete?


Pământul experimentează destul de des tot felul de eclipse solare totale sau parţiale. Dar, cum rămâne cu celelalte planete? Pot ele experimenta eclipse?

Mercur

Nu. Într-o eclipsă totală de Soare, un satelit apare între o planetă și Soare, blocând lumina solară și aruncând o umbră pe planetă. Dar Mercur nu are vreun satelit, aşa că eclipsa este imposibilă.

Venus

Nu. Nici Venus nu are vreun satelit. Dar asta nu înseamnă că nu există eclipse. Venus are eclipse planetare, cauzate de planeta Mercur care se interpune între Venus și Soare. Şi Pământul are parte de aşa ceva, de fiecare dată când Mercur sau Venus trec între Soare și planeta noastră. Dar aceste fenomene sunt rare. Următoarea eclipsă planetară pe Pământ va avea loc pe 11 decembrie 2117.

Marte

Nu. Marte are doi sateliţi, Phobos și Deimos, astfel încât eclipsele solare sunt posibile teoretic, dar ele nu apar practic. La o eclipsă totală a Soarelui, satelitul trece între planetă şi Soare, acoperind centrul Soarelui. Dar când satelitul este prea departe de planetă pentru a acoperi Soarele sau are un diametru mult prea mic, ca la Phobos și Deimos, atunci eclipsa solară este nesemnificativă.

Jupiter

Da! Jupiter are 69 de sateliţi, dar numai patru sunt suficient de mari pentru a crea eclipse solare totale: Io, Ganymede, Europa și Callisto. Dar trei dintre ele pot trece între Jupiter și Soare în același timp. O eclipsă solară triplă se întâmplă pe gigantul gazos o dată sau de două ori la fiecare 10 ani.

Saturn

Da! 7 dintre cei 62 de sateliți ai lui Saturn sunt suficienţi de mari pentru a crea o eclipsă totală de Soare. Dar, din cauza înclinării orbitei lui Saturn, eclipsa solară apare mai rar – o dată la fiecare 15 ani. Inelele lui Saturn, însă, aruncă umbra Soarelui mai des pe această planetă.

Uranus

Da! Uranus are 27 de sateliţi, dar mai mult de jumătate dintre ei sunt prea mici sau prea îndepărtaţi pentru a acoperi complet Soarele. Uranus este, de asemenea, înclinat lateral, ceea ce înseamnă că eclipsele solare pe Uranus sunt rare: apar doar o dată la 42 de ani.

Neptun

Da! Sateliţii lui Neptun pot crea o eclipsă totală a Soarelui. Dar țineți minte că pe Neptun e deja întuneric. Din cauza distanței planetei faţă de Soare, Neptun primește de 900 de ori mai puţin din lumina pe care o primeşte Pământul. Acolo, Soarele arată ca o stea mai luminoasă. De aceea, eclipsele solare de pe Neptun încep și se termină în câteva secunde.

Sursa (traducerea şi adaptarea): http://www.astronomy.com/news/2017/06/total-eclipses-planets

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock