Iubitorii astronomiei au observat: planeta Venus se roteşte mai lent decât credeau astronomii, în conformitate cu noile date oferite de o sondă spaţială europeană, anunţă National Geographic. La începutul anilor 1990, oamenii de ştiinţă, ajutaţi de misiunea Magellan al NASA, au calculat că o singură rotaţie a lui Venus are 243,015 zile terestre. Dar oamenii de ştiinţă care acum cartografiază suprafaţa lui Venus, împreună cu sonda Venus Express Orbiter, a Agenţiei Spaţiale Europene, au fost surprinsi să constate că, ţinând cont de noile date, planeta Venus se roteşte în 6,5 minute mai lent decât era în urmă cu 16 ani, un rezultat care se corelează cu observaţiile radar pe termen lung luate de pe Pământ.
O cauză posibilă pentru rotirea mai redusă a Luceafărului ar fi atmosfera groasă a planetei Venus şi a vânturilor de mare viteză. Mişcarea atmosferei Pământului, de exemplu, afectează rata de rotaţie a planetei noastre, deşi într-o măsură mult mai mică. Datorită unei pături mari de dioxid de carbon în atmosferă, presiunea de pe suprafaţa lui Venus este de 90 de ori mai mare decât cea de pe Pământ, iar norii opaci de acid sulfuric se învârt constant în jurul planetei la viteze de uragan. Totuşi, această explicaţie nu este una satisfăcătoare, căci rata medie de rotaţie s-a schimbat prea mult în doar 16 ani.
Alte explicaţii iau în considerare un schimb de moment cinetic dintre Venus şi Pământ ca o posibilă cauză pentru această încetinire.
Dar, cum perigeul (distanţa minimă) dintre cele două planete se află la 38 de milioane de kilometri, nu poate exista un schimb de moment cinetic între Venus şi Pământ. De aceea, este necesar un studiu suplimentar pentru a afla cauzele adevărate ale rotirii mai lente ale planetei Venus.
P.S. Eu am o altă părere, pe care oamenii de ştiinţă nu o iau în considerare pentru a nu fi ridiculizaţi. Aşa cum am susţinut de atâtea ori pe site-ul meu, cred în existenţa unui „frate geamăn” al Soarelui nostru, care formează o pereche de stele binare. Un articol cuprinzător în care am explicat existenţa stelei-companion a Soarelui l-am expus aici: https://www.lovendal.ro/wp52/precesia-echinoctiilor-fenomenul-care-demonstreaza-ca-soarele-nostru-are-un-companion/. Dacă această stea-companion se apropie de Soare, ea va afecta şi alte planete, printre care şi Venus. E interesant de aflat dacă asemenea încetiniri au fost observate şi la alte planete, ca de exemplu la planeta Mercur.