Datele provenind de la un satelit „mort” dezvăluie teritoriile pierdute aflate sub Antarctica


Oamenii de știință au detectat continente pierdute de mult timp, ascunse sub straturile de gheață din Antarctica, folosind datele provenind de la un satelit dezafectat timp de cinci ani.

Noua cercetare aruncă o privire asupra istoriei geologice a Antarcticii în ultimii 200 de milioane de ani, acest lucru observându-se într-o animaţie de 24 de secunde. Videoclipul de la finalul acestui articol reface placa tectonică a Antarcticii, care se desparte de continentul Gondwanei, la rândul lui o subsecțiune a supercontinentului Pangea. În urmă cu aproximativ 180 de milioane de ani, plăcile tectonice ale Antarcticii, Indiei și Australiei s-au desprins de Gondwana și s-au mutat lent în locațiile actuale.

Toată această evoluţie se bazează pe observațiile satelitului GOCE (Gravity field and Ocean Circulation Explorer), un satelit al Agenţiei Europene Spaţiale, care a funcţionat pe orbita Pământului între 2009 și 2013. Timp de 4 ani, satelitul a prezentat câmpul gravitațional al Pământului cu o precizie uluitoare, înainte de a fi distrus odată cu intrarea în atmosferă. De atunci, oamenii de știință s-au folosit de măsurătorile sale pentru a crea hărți ale litosferei Pământului.

Aceste hărți schițează rămășițele unor suprafețe pierdute de mult timp, prinse în interiorul plăcilor continentale, numite cratoane. În timp ce unele cratoane sunt deja bine înțelese, structura litosferică a Antarcticii este dificil de examinat din cauza locației sale îndepărtate și a straturilor enorme de gheață care ascund structura sa geologică.

„Aceste imagini gravitaționale revoluționează capacitatea noastră de a studia continentul cel mai puțin înțeles pe Pământ, Antarctica”, a declarat co-autorul studiului Fausto Ferraccioli, cercetător specialist în geologie şi geofizică la British Antarctic Survey. „În Antarctica de Est, vedem un mozaic interesant de trăsături geologice care dezvăluie asemănări și diferențe fundamentale între crusta de sub Antarctica și alte continente, care au fost unite până acum 160 de milioane de ani”. Folosind observațiile GOCE, echipa a reușit să identifice cratoane vechi sub zonele de gheață din estul Antarcticii, legându-le de vecinii din regiune, India și Australia. Dar, Antarctica de Vest are o litosferă mai subţire, lipsită de aceste cratoane masive.

Surse: nature.com (traducerea si adaptarea proprie)
Foto: Kiel University/BAS (Creative Commons – free, prelucrata); nasa.gov (Creative Commons – free)