Cel mai mare scriitor român a fost… Zaharia Stancu! Tradus în zeci de limbi, câştigător al premiului Herder pentru literatură, nominalizat la premiul Nobel pentru literatură


Toţi cei care am făcut o şcoală suntem probabil familiarizaţi cu opera literară „Desculţ” a scriitorului român Zaharia Stancu (1902-1974). Romanul „Desculț” (1948) a fost masiv promovat în perioada comunistă, fiind cel mai tradus roman al unui autor de limba română și parcurgând globul „în sandale de aur”, după cum îi plăcea autorului să spună. A fost tradus în 24 de limbi până în 1988, existând, printre altele, o traducere și în limba japoneză. Asta deşi unii critici literari consideră că „Șatra”, „Jocul cu moartea” și „Pădurea nebună” ar trebui să fie operele reprezentative ale acestui scriitor.

Zaharia Stancu a câştigat, printre altele, şi premiul Herder pentru literatură. Acesta a fost instituit de către fundația Alfred Toepfer în 1963, în onoarea criticului, filozofului, poetului și teoreticianului german Johann Gottfried von Herder, cunoscut mai ales prin influența remarcabilă pe care a avut-o asupra romantismului german.

Într-un interviu acordat cotidianului „Adevărul” de către nepotul scriitorului, Tudor Stancu, acesta îşi aduce aminte că bunicul său a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură, la sfârşitul anilor ’60 sau ’70. „Era apreciat de scriitori care luaseră deja Premiul Nobel“, spune nepotul. Iar nominalizarea – adaugă el – înseamnă că numele i-a fost propus de cineva.

Premiul Nobel pentru Literatură este acordat anual unui autor din orice țară care, cu cuvintele lui Alfred Nobel, a produs „cea mai remarcabilă lucrare într-o tendință idealistică”. „Opera” în acest caz se referă în general la opera autorului ca un tot, nu la o lucrare individuală, deși lucrările individuale sunt uneori citate în decernări. Academia Suedeză decide cine, dacă este cazul, primește acest premiu în fiecare an.

Considerând toate acestea (meritele şi premiile potenţiale şi obţinute) îl putem considera pe Zaharia Stancu ca fiind cel mai de succes scriitor din România? Da, de ce nu…

Surse: adevarul.ro, wikipedia.org, wikipedia.org, wikipedia.org
Imaginea: wikimedia.org (Creative Commons – free, prelucrata)
ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO