Autorul adevărat al “Celor trei muşchetari” nu este Alexandre Dumas, ci Jules Maquet

797

Cei 3 muschetariAlexandre Dumas ocupă un loc special în literatura franceză ca “maestrul romanului istoric”. Opera sa cea mai cunoscută din lume este “Cei trei muşchetari”. Dar, a scris-o chiar el? Un nou film care e lansat anul acesta, în 2010, sugerează faptul că acest roman a fost schiţat pentru prima dată de un asistent mai puţin cunoscut al scriitorului, pe nume Jules Maquet, anunţă cotidianul The Telegraph. Claude Schopp, expert în scrierile lui Alexandre Dumas, pretinde faptul că Jules Maquet era adevăratul “cel de-al patrulea muşchetar”, căci el a schiţat ideea cunoscutului roman cu Porthos, Athos, Aramis şi d’Artagnan.

Relaţia dintre Dumas şi Maquet este surprinsă şi în noul film ce se va lansa anul acesta (2010) “L’Autre Dumas”, adică “Celălalt Dumas”, care are în rolul principal pe celebrul actor Gerard Depardieu.

În anii 1830, Maquet, un scriitor şi scenarist mai puţin cunoscut, a încercat să-şi publice operele, dar i se tot spunea: “Ai scris o capodoperă, dar tu n-ai un nume, iar noi dorim nume”. Un alt scriitor, Gerard de Nerval, l-a pus pe Maquet în contact cu celebrul de atunci Alexandre Dumas, şi l-a rugat pe faimosul scriitor dacă nu ar dori să lucreze la una din operele lui Maquet.

Colaborarea a început în anul 1841, când una din operele lui Maquet a fost puţin modificată şi publicată sub un alt titlu “Cavalerul d’Harmental”, doar sub numele lui Alexandre Dumas. Acesta a fost începutul unui parteneriat fructuos între Maquis şi Dumas. Maquis venea cu schiţa, ideile romanului şi cu faptele istorice, iar Dumas înfrumuseţa acţiunea într-un stil flamboaiant. Dumas îl plătea pe Maquis, dar îi fura gloria cuvenită acestuia. iar printre operele care au fost publicate astfel se numără celebrele “Cei trei muşchetari” şi “Contele de Monte Cristo”.