Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Iancu Brezeanu, mare actor, chiar şi-atunci când era beat

190

iancu-brezeanuIancu Brezeanu a fost un mare actor care şi-a început cariera artistică de circa jumătate de secol în anul 1886 la Teatrul Naţional din Capitală, acolo unde era director I.L. Caragiale.

Singura sa patimă era beţia. În lucrarea sa autobiografică, el chiar recunoaşte: “Am jucat deseori beat. Înaintea spectacolului beam în cabină. În piesa ‘Doctorul fără voie’, în actul al 2-lea, nu ştiam dacă am jucat actul 1, replicele mergându-mi în mod automat.” Tot el spune mai încolo: “La mine a fost altfel decât ca la englezi, la mine timpul a fost vin”. Deşi nu avea calităţi fizice deosebite, sau pregătire culturală nemaipomenită, Iancu Brezeanu prezenta o dicţie nemaipomenită şi o desăvârşită artă de a specula cuvântul.

Se spune că după ce a luat cina la restaurantul “Ca la mama acasă”, Iancu Brezeanu şi-a luat pălăria şi bastonul şi s-a îndreptat spre uşă. Chelnerul i-a replicat: “Dar bine, domnule Brezeanu, nu plătiţi coonsumaţia?” La care marele actor a răspuns: “Spune-mi, te rog, dumneata ai plătit vreodată când ai mâncat la mama dumitale?”

Orgoni Crystal