Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Întâmplarea halucinantă de care a avut parte Fontenelle, filozoful francez care nu a râs şi nu a plâns niciodată în viaţă şi care nu a avut niciun prieten


Imagine: wikipedia.org (Commons Creative free)

Bernard le Bovier de Fontenelle (1657 – 1757) a fost un scriitor și filozof francez. Mama sa a fost sora marelui dramaturg Pierre Corneille. Fontenelle s-a ocupat și cu popularizarea științei, fiind un adevărat savant pentru acea epocă. Astfel, în ceea ce privește matematica, a admis existența infinitului, a utilizat existența infinităților mici și mari de un ordin rațional oarecare, în problemele legate de infinit. A manifestat un deosebit interes pentru pătratele magice și numerele pătratice, precum și problemele legate de acestea.

Fontenelle a trăit o sută de ani. El era personificarea egoismului, o fantomă vie care trecea dintr-un secol în altul, fără să se gândească la altceva decât la sine. Om de spirit, scriitor, filosof panteist, Fontenelle se lăuda că nu râsese și nu plânsese niciodată, că nu avusese nicio iubită și niciun prieten.

Vreți să va faceți o idee exactă cam ce fel de om era Fontenelle? Într-o zi, Fontenelle a intrat într-un restaurant cu unul dintre compatrioții săi. Amândoi au cerut doar sparanghel: Fontenelle cu ulei, celălalt cu sos, porții pe care le-au plătit dinainte. În timp ce băiatul pleca să aducă bucatele, invitatul lui Fontenelle muri pe loc, lovit de apoplexie.

Fontenelle îl scutură, îi luă pulsul și, după ce se convinse că omul murise, porunci ca mortul să fie dus de acolo, iar băiatului care îl servea îi spuse:
– Să aduci amândouă porțiile de sparanghel, cu ulei.

O singură întâmplare face adesea mai mult decât o autobiografie.


Lasă un comentariu