Povestea reală a gigantului Codin, bărbatul care a băgat spaima în brăileni înaintea primului război mondial


Foarte bun filmul românesc (coproducţie româno-franceză) din 1963, intitulat „Codin”. Îl puteţi vedea gratuit pe YouTube, şi, dacă n-aţi făcut-o până acum, vă invit s-o faceţi. Filmul se bazează pe romanul omonim din 1925, scris de Panait Istrati, care, la rândul lui se bazează pe o poveste reală. Venit în 1900 cu mama sa în Comorofca, mahalaua rău famată a Brăilei, copilul Adrian Zografi îl cunoaşte pe Codin, un fost puşcăriaş care a înspăimântat întreg cartierul.

Dar, chiar a existat Codin? Da, se pare că da. Era un bărbat solid, extrem de înalt (circa 2 metri), cu o mustaţă neagră şi răsucită. Se spune că şi-a omorât tatăl, iar pe mama sa o bătea periodic. Uriaşul şi-ar fi omorât chiar şi fratele de cruce, pe Tănase. L-ar fi omorât şi pe prietenul care i-a întins un păhărel la nevoie, Alexe, care tânjea după frumuseţea iubitei lui, Irina, cel puţin aşa spune legenda. Ar fi făcut 10 ani de închisoare în ocnă (deci, era un fost ocnaş).

Codin se numea, în realitate Călin, şi a trăit în Comorofca, mahalaua brăileană, înainte de primul război mondial. Era spaima mahalalei, căuta cearta unora şi altora şi dădea cu cuţitul. În film, Codin a avut o moarte groaznică: mama lui l-ar fi omorât, turnându-i lui codin, în timp ce dormea, 2 litri de ulei încins. În realitate, nu se ştie dacă chiar aşa s-a întâmplat…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock