Imaginile de sateliți de spionaj dezvăluie avanposturile pierdute ale Drumului Mătăsii și urmele imperiilor dispărute din regiunile din Afganistan, arată noi cercetări.
Noile imagini arheologice provin din imagini colectate de sateliți spioni şi comerciali, timp de câteva decenii. Printre descoperiri se numără gigantice „caravanserai”, adică avanposturi folosite de călătorii de pe Drumul Mătăsii, precum şi canale subterane îngropate sub nisipurile deșertului.
Siturile arheologice sunt prea periculoase pentru a fi explorate la faţa locului în Afghanistan, așa că noul efort de cartografiere, finanțat de un grant de 2 milioane de dolari oferit de Departamentul de Stat al SUA, le permite cercetătorilor să studieze siguranța patrimoniului arheologic al Afghanistanului.
Caravanserai-urile de care vorbeam mai sus puteau adăposti sute de animale şi oameni, fiind situate la fiecare 20 de kilometri (distanţa maximă de călătorie într-o zi, înainte ca oamenii şi animalele să se odihnească).
Drumul Mătăsii reprezenta o serie de rute interconectate care legau China de azi cu Turcia, Siria și alte destinații ale Asiei Mici. „Drumul Mătăsii” este de fapt o împletitură de drumuri de caravană, ruta principală legând bazinul Mării Mediterane cu estul Asiei, denumirea aceasta fiind deja folosită în perioda bizantină.
La mijlocul Asiei Centrale, regiunea geografică a Afghanistanului de astăzi se afla la intersecția acestor rute comerciale antice, profitând astfel de tot comerțul care trecea prin regiune.