Trecutul, prezentul şi viitorul pot exista împreună în acelaşi timp! Şi nu e doar un concept SF!


prezent trecut viitorOdată cu descoperirea legăturii între spațiu și timp, Einstein şi-a dat seama aceste două lucruri nu mai pot fi considerate ca lucruri separate. Acestea sunt condensate împreună și formează un continuum spațiutimp, văzut ca un spațiu vectorial de patru dimensiuni. Dintr-o dată, el şi-a mai dat seama de ceva ce părea imposibil, și anume înțelegerea noastră a trecutului, prezentului și viitorului ar putea să fie una greşită, iar diferența dintre ele ar putea fi doar o iluzie. Distincția între trecut, prezent și viitor este doar o iluzie, a spus odată Einstein.

La început, Einstein nu a fost deosebit de încântat de ideea spațiu-timpului unificat și a respins noua geometrie 4-dimensională propusă de Hermann Minkowski, dar până la urmă savantul a acceptat ideea și așa trebuie să facem și noi. A nu se uita că Arthur Schopenhauer spunea odată că prezentul cel mai neînsemnat are peste cel mai important trecut avantajul realității, iar o astfel de credință nu poate fi respinsă cu uşurinţă. Desigur, această iluzie înțelegerea noastră a trecutului, prezentului și viitorului este foarte convingătoare pentru noi, dar este totuşi o iluzie, şi trăim cu ea în fiecare zi, în fiecare clipă, în mod continuu.

Cu secole în urmă, Sf. Augustin de Hippo, unul dintre cei mai influenți gânditori din lume, a fost, de asemenea, preocupat cu fenomenul timpului și spațiului. Cum se poate ca trecutul și viitorul să fie, căci trecutul nu mai este, iar viitorul încă nu este?” se întreba el. În ceea ce privește prezentul, dacă ar fi mereu prezent și nu s-ar muta pentru a deveni trecut, timpul nu ar mai exista, ci doar eternitatea.”

În esență, aceeași întrebare ne apare şi astăzi. Cei mai mulți dintre noi suntem convinși că realitatea înseamnă evenimentele din prezent. Este convingerea noastră fundamentală, de când eram copii, deoarece noi înțelegem realitatea momentului. Dar, am fost învăţaţi să împărţim timpul în trecut, prezent și viitor.

Dar dacă percepția noastră despre timp și spațiu ne-a înșelat pur și simplu? O mare parte din gândirea noastră despre Univers – una în care trecutul a avut loc deja, viitorul va veni, spațiul este un gol imens şi Universul nostru este singurul univers ar putea fi greșită, spune celebru fizician Brian Greene.

În viața noastră de zi cu zi, trăim timpul ca un flux continuu. Dar ar putea fi, de asemenea, util să ne gândim la timp ca la o serie de instantanee sau momente, iar fiecare evenimentpoate fi considerat ca desfășurându-se moment după moment. Și dacă ne vom imagina toate aceste momente, sau instantanee, aliniate, fiecare moment aici, pe Pământ, fiecare moment al Pământului orbitând în jurul Soarelui și fiecare moment de-a lungul întregului Univers, am vedea fiecare eveniment care s-a întâmplat vreodată sau care se va întâmpla vreodată, de la nașterea Universului nostru odată cu Big-Bang-ul (în urmă cu 14 miliarde de ani), la formarea de stele din galaxia Calea Lactee, la crearea Pământului (în urmă cu 4,5 miliarde de ani), la apariţia dinozaurilor şi la evenimentele survenite pe Pământ astăzi, explică Greene.

Nu aveţi impresia că cineva incredibil de avansat tehnologic poate observa toate aceste mișcări (instantanee) în întregul Univers, atunci când au loc simultan? Atât trecutul, cât şi prezentul şi viitorul sunt reale şi ele pot coexista simultan!

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO